Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Annette van Waning
Annette van Waning
20 november 2012

Annette van Waning MVO Manager van het Jaar

Eindelijk wint aandacht voor sociaal beleid het eens van het milieu en groen. Annette van Waning is gekozen tot MVO Manager van het Jaar op het Nationale Sustainability Congres. Tot ver buiten haar schoonmaakbedrijf Vebego (en niet te vergeten Hago Next) is ze geliefd om haar visie en daadkracht. Met Anette en MVO Nederland gaat P+ een MVO handboek voor HR-managers maken. Zo’n titel is er nog niet.

Een deskundige jury had eerder uit de 38 deelnemende MVO-managers drie personen genomineerd voor deze titel. Naast Annette van Waning waren dit Andre Veneman (AkzoNobel) en Emma Coles (Ahold). Leden van de LinkedIn-groep MVO-professionals hebben hun voorkeursstem kunnen uitbrengen op één van deze drie genomineerden. Deze stemming woog voor 60 procent mee in het eindoordeel. Op het Nationaal Sustainability Congres, het grootste jaarlijkse congres op het gebied van MVO en duurzaamheid, konden de ruim 700 deelnemers via SMS stemmen op hun favoriete kandidaat. Deze stemming woog voor 40 procent mee.

Annette hoort bij de groep MVO-deskundigen die het betreuren dat de balans zo vaak doorslaat naar de ‘groene kant’ van het duurzaam ondernemen. Uiteraard is ook bij Vebego de keuze voor mileuvriendelijk schoonmaakmiddelen een issue. Maar met zo’n hoog percentage ‘Nieuwe Nederlanders’ op de loonlijst vraagt toch het personeelswerk meer aandacht, de People-kant.

Dat is niet in alle MVO-bedrijven zo. En dat ligt voor een deel ook aan de HR-managers zelf, erkent Van Waning. Ook zij mogen best hun vinger opsteken als een MVO manager bij het uitrollen van het beleid te weinig oog heeft voor het menselijk kapitaal binnen een onderneming. “Maar er is ook niet 1 goed boek op dit gebied”, zegt ze. “Er is een Engelstalige uitgave, maar daar kun je niet veel mee. Ik heb dat boek dus zelf al eens willen schrijven, maar ja. Waar haal je tijd vandaan? Ik weet precies wat er in zou moeten staan en wat we moeten behandelen. Het is alleen een kwestie van iemand die het opschrijft.”

Ook directeur Willem Lageweg van MVO Nederland zou graag zo’n boek in zijn eigen MVO boekenkast willen hebben. “Maken, doen wij graag aan mee”, was zijn spontane reactie. De redactie van P+ kan deze uitgave mee helpen realiseren door een reeks eerder beschreven Best Practices uit de praktijk te bundelen en hier nieuwe voorbeelden aan toe te voegen.

Het eerste goede voornemen voor 2013 is dus al gemaakt. Het boek moet er zijn voordat Annette volgend jaar november haar titel aan de volgende MVO manager doorgeeft.

Vebego liet weten heel trots te zijn op deze uitverkiezing. Ronald Goedmakers, voorzitter van de Raad van Bestuur van Vebego: "Vebego werkt per definitie in en vanuit de samenleving en voelt zich hier verantwoordelijk voor. De komende drie jaar heeft Vebego de intentie om onder meer kennis, leerwerktrajecten en vrijwilligers ter beschikking te stellen om onze bijdrage te vergroten. Annette is de stuwende motor achter deze initiatieven. Wij zijn dan ook heel trots op de erkenning van de buitenwereld voor al het werk dat Annette verzet."

MVO Manager van het Jaar