Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Atalye 3D-mode
Atalye 3D-mode
07 juni 2022

Atalye: 3D-jurken die iedere vrouw passen

Atalye maakt kleding zoals een kleermaker die vroeger maakte, Precies op het lichaam gemaakt. Alleen neemt nu 3D-technologie de maten op. Ook heel afwijkende.

Geen enkele confectiemaat paste haar. En dat ergerde Tal Atzmon Shaked (1986). Ze maakte er haar missie van om dit probleem op te lossen, want ze is niet de enige.

In deze laatste aflevering van de serie in P+ over circulaire fashionbedrijven vertelt ze: “Atelye is een bewust verkeerde spelling van atelier, studio. Maar het is ook een combinatie van mijn eigen naam Tal en die van mijn zuster Aye, omdat wij heel verschillende lichaamsmaten hebben. Ik ben kort en heb grote borsten. Eigenlijk is er geen enkele maat in de winkel te vinden die mij goed past. Mijn zus heeft weer een heel ander figuur, maar voor haar geldt hetzelfde.”

Toen ze verder zocht, ontdekte ze iets wat niet veel mensen weten: “Meer dan 50 procent van de mensen valt buiten de standaardmaten die kledingwinkels aanbieden. Daarom maken wij in ons atelier met behulp van 3D-technologie kleding die vrouwen wél precies past.”


"Hoe breng je het verleden naar de toekomst?"

Ze komt uit Israël, maar volgde in Nederland een opleiding om haar ontdekking om te zetten in een businessmodel. “Vele jaren geleden las ik kort na elkaar twee artikelen. Het ene ging over Rana Plaza in Bangladesh, waar zoveel naaisters om het leven zijn gekomen toen het gebouw waar ze werkten in elkaar stortte. Ik kocht toen nog veel fast fashion. Het andere stuk ging over een nieuwe telefoonapp, waarmee je je eigen lichaamsmaten kon meten. Dat vond ik interessant want ik herinnerde mij de verhalen hoe mijn ouders zijn opgegroeid in de jaren ’50 in Tel Aviv. In die tijd waren er nog geen warenhuizen in de stad. Mijn ouders gingen als kind twee keer per jaar naar een kleermaker die precies op maat hun kleding maakte. Ik dacht toen al: dit is een oplossing om de uitwassen in de kledingindustrie te bestrijden. Hoe breng je het verleden naar de toekomst? Toen ik naar Amsterdam kwam, werden ‘all my stars aligned’, zoals dat heet. Ik kon op het Amsterdam Fashion Institute een opleiding volgen die ik volledig heb gebruikt om mijn huidige bedrijf te kunnen beginnen. Toen ik afstudeerde, had ik alles gereed: de software was ontwikkeld en het businessplan was gereed.”


"Hier scannen of  thuis met een app"

Inmiddels is haar start-up in bedrijf en biedt Tal als ‘team van vijf vrouwen andere vrouwen kleding aan’. Hoe werkt het precies, een 3D-scan van je lichaam maken? “Vrouwen kunnen zich bij ons in de studio laten scannen of dat zelf thuis doen, met een app. Na een week krijgen ze hun jurk, of topje of skirts thuisgestuurd, voor een redelijk bedrag. Een topje start bij 79 euro, een jurk kost ongeveer 100 euro. Maar dan weet je wel waar het gemaakt is, namelijk hier in Amsterdam en niet in een vreselijk atelier in Zuidoost-Azië. En je weet ook waar de stof vandaan komt. Dat kan bijvoorbeeld het ecologische textiel Tencel zijn, uit Portugal. Of gerecyclede denim uit het Denim House hier in de hoofdstad.”


"Trots op jezelf als vrouw"

Ze heeft een hoger doel voor ogen: “Het gaat er bovendien om dat je als vrouw trots op jezelf bent, dat je van je eigen lichaam houdt, want het is de huid van je ziel. Dat bieden wij, want alles van Atelyé is ‘Made to Measure’.”

Atalye is een van de vijf winnaar van de Textielcall van Stichting DOEN. Wat gaat ze met de prijs doen? “Van de 50 duizend euro gaan we een automatische snijmachine kopen, om nóg sneller te kunnen produceren.” 

Download hieronder deze spread over Atalye



 

Downloads

Meer info download je hier:

Atalye 3D-fashion (283 kb)