Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
avarcas bij avarcakids
avarcas bij avarcakids
08 mei 2012

Avarca: Van afvalproduct tot hippe zomerschoen

Nu ook te koop in Nederland, dé hippe en stevige kinderschoen voor de zomer. Ook nog eens een authentiek design van het Spaanse eiland Menorca. De Avarca begon als afvalproduct.

De eerste modellen hadden zolen van versleten autobanden. Nu zijn Avarca’s voorzien van een nieuw en lichter loopvlak. Maar de kenmerkende modellen worden nog steeds op Menorca gemaakt, niet te verwarren met het even verderop gelegen Mallorca. Menorca heeft een prachtige natuur, reden waarom de UNESCO het eilandje uitriep tot ‘biosfeerreservaat’. Er leven nog arenden, gieren, zelfs een met uitsterven bedreigde waterschildpad.

Menorca is al met al een perfect eiland om de bruikbaarheid van schoenen uit te testen. Dat begon al ruim een eeuw geleden, toen autochtone herders de ruige bergen introkken. Zwitserse bergschoenen waren te duur, sowieso niet te koop en veel te heet. Zo ontwikkelde zich een eigen model van dierenhuiden. Soepel om te klauteren, niet te heet voor een Spaans eiland. Met als enig nadeel: leer slijt snel door, zeker bij intensief dagelijks gebruik.

Oude autobanden brachten uitkomst. Zo ontstonden de eerste Avarca’s, de Spaanse sandalen die je nu overal op de Balearen kunt kopen, tot in de hipste shops in Ibiza-stad toe. Want: wat zijn de kleurtjes mooi en vrolijk. Wat is het model schitterend van eenvoud. Maar vooral: wat lopen ze lekker. Steviger dan slippers, maar net zo fris. Geen wonder dat de oorsprong van dit bijzondere type schoen is beschermd. De Avarca’s van Pons, een van de fabrieken waar de avarca’s worden geproduceerd, zijn voorzien van een keurmerk van de eilandregering.

Vakantiegangers op Ibiza en de andere Balearen dragen de Avarca’s al jaren, maar in Nederland waren ze tot voor kort niet goed verkrijgbaar. Dat betreurden P+-vormgeefster Tineke Kooistra en haar compagnon Karin Hardon, beiden met kinderen in een leeftijd waarop ze met deze schoenen perfect de zomer door kunnen. Hardon, een regelmatig bezoekster van Menorca, stapte naar de fabriek en sprak daar met de familie Pons, die al in 1945 met de productie begon. Inmiddels wordt de schoenmakerij alweer door de derde generatie gerund. Hardon en Kooistra kregen de verkooprechten voor de Nederland. “Onze” Tineke gaf de webshop van ‘Avarcakids’ vorm, waarop nu acht modellen voor jongens worden gepresenteerd, in stoere natuurkleuren bruin en donkerblauw. Voor de meisjes is de collectie iets uitgebreider, in twaalf kleuren, van roze tot zilver. De schoenen kosten per paar 42,50 euro tot 45 euro.

Volgend jaar zal de collectie worden uitgebreid met modellen voor volwassenen.

De website en webshop van Avarcakids
 

 

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier