Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
BAM Laag Energie Asfalt Beton
BAM Laag Energie Asfalt Beton
17 januari 2016

BAM hergebruikt asfalt tot 80 procent

Niet alleen Boskalis is de wegenbouw aan het verbeteren. Bouwbedrijf BAM ontwikkelde ‘Laag Energie Asfalt Beton’ dat voor 80 procent uit gerecycled asfalt bestaat.

De Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) was zo enthousiast over deze vinding, dat BAM deze week uitgeroepen werd als de nummer 1 onder 52 beursgenoteerde bedrijven op het gebied van circulair ondernemen.
.
Het ontwikkelen van dit asfalt begon al in de vorige eeuw. Het zou volgens berekeningen van True Price per kilometer snelweg 257 duizend euro aan lagere milieukosten schelen. Circulair is hergebruik van oud asfalt, tot maar liefst 80 procent. Het eerste proefstuk van dit wegdek ligt in Moerdijk en trok de aandacht van de Europese Commissie. Inmiddels is 250 duizend ton verwerkt, verspreid over 150 infrastructurele werken.

De VBDO is ook enthousiast over de tijd die BAM reserveert voor overleg met opdrachtgevers, partners en leveranciers over de recyclebaarheid van bouwmaterialen en -constructies. BAM heeft zich aangesloten bij de Ellen MacArthur Foundation.

Naast BAM scoren DSM en Philips hoog in het onderzoek, met een respectievelijke tweede en derde plaats.

Verder blijkt uit het onderzoek dat 52 procent  van de onderzochte bedrijven aspecten van circulair ondernemen in hun strategie heeft opgenomen en 48 procent specifieke doelen heeft gesteld op dat gebied.

De top 10 ziet er als volgt uit:
1. BAM Group
2. DSM
3. Philips
4. Unilever
5. Air France-KLM
6. RELX Group
7. AkzoNobel
8. Heijmans
9. ArcelorMittal
10. KPN

Het aantal bedrijven dat zoekt naar circulaire oplossingen groeit, van 37 procent in 2014 naar 48 in 2015.
De VBDO beveelt de beursgenoteerde bedrijven aan nieuwe businessmodellen te ontwikkelen, waarbij producten niet langer worden verkocht maar ‘uitgeleend’. Ook kan er nog meer in de keten worden gewerkt met leveranciers, klanten en medewerkers om circulaire prestaties te verbeteren.

Downloads

Meer info download je hier:

VBDO onderzoek circulaire praktijken (2330 kb)