Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
EOSTA EN BHUTAN
EOSTA EN BHUTAN
17 februari 2016

Eosta helpt biolandbouw Bhutan

Eosta gaat een samenwerking aan met Bhutan, het land van de Gross National Happiness Index. Bhutan is het enige land ter wereld dat een 100 procent biologisch landbouwbeleid heeft. 

Eosta-topman Volkert Engelsman sprak inmiddels voor het parlement van Bhutan en begon een uitwisselingsprogramma. Hij wil de duurzame ontwikkeling op het platteland van Bhutan stimuleren, om een braindrain en leegloop naar de steden te voorkomen.

Bhutan, het kleine koninkrijkje in de Himalaya, is het eerste land ter wereld waar welvaart officieel niet alleen wordt gemeten in geld; naast economische criteria zijn er ook ecologische, culturele, sociale en spirituele criteria voor welvaart. Met de Gross National Happiness Index wordt deze levenskwaliteit vastgesteld op basis van meetbare indicatoren. De index is meer dan een theoretisch model. Zo hield Bhutan het beruchte chemie- en gentechbedrijf Monsanto buiten de deur.

In februari reist een Bhutaanse staatsdelegatie op uitnodiging van Eosta twee weken door Europa. De delegatie bestaat uit staatssecretaris van landbouw dr. Dasho Tenzin Dhendup en de coördinator van het nationale biologische programma, mw. Kesang Tshomo. Onder begeleiding van biologische landbouwexpert Martien Lankester maakt de groep een intensieve tournee langs vakbeurzen, biologische bedrijven en wetenschappelijke instituten.

Engelsman legt uit hoe deze samenwerking tot stand kwam: "Op de Rio+20 Earth Summit van de Verenigde Naties in 2012 maakte ik kennis met de toenmalige premier Jigme Thinley en landbouwminister Pema Gyamtsho, die een beleid gericht op 100 procent biologische landbouw hebben ingevoerd. In dat gesprek herkenden we veel in elkaars visie op duurzaamheid. Ons werkmodel, de Nature & More Duurzaamheidsbloem, heeft veel overlap met de Gross National Happiness Index, die je evengoed de Gross National Sustainability Index zou kunnen noemen."

Om de brug van politiek naar praktijk te slaan, heeft Eosta een young leadership programma opgezet, de "Nature & More - Bhutan Bridge". Engelsman licht toe: "We willen een braindrain naar de steden en naar het buitenland voorkomen, zoals in veel Aziatische landen gaande is. Bhutan is lang geïsoleerd geweest en heeft daardoor een mondiaal gezien unieke kans om zich op een werkelijk duurzame manier te gaan ontwikkelen. Het past ons om daarbij te helpen."

Eosta is Europees marktleider in verse biologische groente en fruit, met een specialisatie in overzees fruit en Nederlands kasproduct.

Website Eosta

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier