Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Boxo retoursysteem verpakkingen
Boxo retoursysteem verpakkingen
18 december 2023

BOXO neemt verpakking retour

BOXO gaat de strijd aan tegen de massa kartonnen dozen. De kunststof zakken van deze startup kun je wel retourneren.

Daarover gaat de P+ Special ‘Verpakkingen retour’ van deze week. P+ sprak met de oprichters Lucas Hullegie, Okke de Jonge en Marcel Kleizen.

De vuilniscontainers puilden na Sinterklaas weer uit. En de cadeauverpakkingen van Kerst moeten nog komen. Per dag gaan er zo’n 1 miljoen dozen het land door, die allemaal vroeg of laat bij de vuilnis- of papierverzamelaars terecht komen. 

Wat een verspilling, dachten de drie oprichters van BOXO. Het is een bijzondere startup voor herbruikbare verpakkingen voor webwinkels, gemaakt van gebruikte kunststof zakken uit de zuivelindustrie. Met geld van Stichting DOEN en de Rabo Foundation ontwikkelen ze nu een retoursysteem.


Bags terug naar leverancier

Op dit moment heeft BOXO alleen klanten waarbij het zeker is dat de verpakking ook terugkomt. Bijvoorbeeld klanten die veel interne zendingen doen. Of klanten die grote hoeveelheden naar één klant sturen. Die kunnen de ‘bags’ verzamelen en terugsturen naar de leverancier. 

Klanten kunnen een abonnement nemen op Boxobags. Hierbij betalen ze maandelijks een vast bedrag ongeacht hoe vaak ze de zakken gebruiken. 

Lucas Hullegie van BOXO vertelt in P+: “Om onze missie te behalen moeten we ook een oplossing hebben voor pakketjes die bij mensen thuisbezorgd worden. Daarom ontwikkelen we BOXO Return, een fijnmazig inlevernetwerk voor herbruikbare verzendverpakkingen.”


Proef in inleverpunten in Utrecht

Sinds september loopt een proef in Utrecht met één inleverpunt in een winkel. Dit doet BOXO samen met Loofys, een webshop van plasticvrije zeepjes. De ontvangende klant betaalt 3,95 euro statiegeld, net zoveel als voor een kratje waar bier in zit. De tas heeft een unieke QR-code, die bij het inleveren wordt ingescand. De klant krijgt verschillende opties om het geld terug te krijgen. Dat kan bijvoorbeeld per tikkie of retourpinnen. 

Hullegie licht toe: “We krijgen nu terug dat de klanten het systeem gemakkelijker vinden dan ze dachten. De feedback is positief. De winkel zou ook graag de optie cadeaubon willen, zodat de klant dat bedrag in hun winkel kan besteden.” 


Later inleverpunten in de supermarkt

De makers van BOXO zijn ervan overtuigd dat dit systeem kan gaan werken. Hullegie: “We zijn met blikjes al goed op weg, het inleveren ervan loopt nog maar een paar maanden, Nederlanders zijn gewend geraakt aan statiegeld. We mikken op de groep consumenten die wil bijdragen aan minder afval.” 

Deze proef gaan de ondernemers met financiële steun van Stichting DOEN en de Rabo Foundation vanuit Utrecht in 2024 uitbreiden naar zes andere steden. Naast uitbreiding in Utrecht worden ook in Leeuwarden, Arnhem, Amsterdam, Gemeente Noordoostpolder, Leiden en Tiel inleverpunten gecreëerd. 

Hullegie: “We zijn in gesprek met veel verschillende partijen hiervoor. De reacties zijn positief, er is positieve energie om te helpen bij de transitie naar hergebruik. In de toekomst hopen we dat er een inleverpunt in de supermarkten komt, zoals we daar nu ook statiegeldverpakkingen inleveren.”

Downloads

Meer info download je hier:

BOXO verpakkingen retour (718 kb)