Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Corinne Schot Baker Mckenzie
Corinne Schot Baker Mckenzie
06 oktober 2020

Baker McKenzie meest vrouwvriendelijke advocatenkantoor

Ze was ‘absoluut’ een fan van de vorige maand overleden opperrechter van het Amerikaanse Gerechtshof: Ruth Bader Ginsberg. Rolmodel voor veel jonge vrouwen en bewonderd om haar strijd voor gelijke rechten. Nu won Baker McKenzie recent zelf de prijs voor 'Best International Firm for Gender Diversity'. Haar kantoor werd voor de vierde keer op rij uitgeroepen tot het advocatenkantoor met de ‘meest vrouwvriendelijke werkomgeving’. Ook sleepte Corinne Schot, managing partner van kantoor Amsterdam, de prijs voor beste Structured Finance & Securitization advocaat van het jaar binnen. P+ vroeg haar naar tips voor vrouwelijke professionals.

De prijs werd bekend gemaakt tijdens de Euromoney European Women in Business Law 2020 Awards. 

Als topvrouw in de advocatuur ben je voor veel jonge vrouwen een rolmodel. Afgelopen maand overleed Ruth Bader Ginsburg, opperrechter van het Amerikaanse Gerechtshof Was zij een bron van inspiratie voor jou?

“Ja absoluut. Er is nu vooral veel aandacht voor wat ze heeft betekend op het gebied van vrouwenrechten, maar wat mij betreft heeft ze juist gestreden voor gelijke rechten, dus ook voor mannen en minderheden. Ze heeft zich door haar hele carrière heen consequent ingezet voor mensenrechten in de breedste zin van het woord, en zat daarmee in de voorhoede van wat we nu 'diversity and inclusion' noemen.”

Wat vind je ervan dat Trump en de Republikeinen haar hals over kop willen vervangen door weliswaar een vrouwelijke maar conservatieve rechter?

“Als de Democraten nu aan de macht waren geweest hadden zij hetzelfde geprobeerd - sterker nog, in 2016 was dat nog het geval. In dat geval werd het echter over de verkiezing van de president heen getild. Trump gaf toen aan dat de kandidaat die hij zou benoemen aan de volgende kenmerken moesten voldoen: ‘The justices that I'm going to appoint will be pro-life. They will have a conservative bent. They will be protecting the Second Amendment’.”

Corinne Schot vervolgt: “De echte tragedie is wat mij betreft dat je in de Verenigde Staten eigenlijk niet kunt spreken van een onafhankelijke rechtspraak waarbij de politiek en de rechterlijke macht strikt gescheiden zijn. Je zou hopen dat een instituut als het Hooggerechtshof, waar beslissingen worden genomen met vergaande gevolgen voor het dagelijks leven van miljoenen Amerikanen, een objectief opererend geheel zou zijn. Maar het is onderdeel van het politiek systeem.”

Waarom is Baker McKenzie uitgeroepen tot meest vrouwvriendelijke kantoor?

“Omdat we een kantoor zijn dat echt kijkt naar de capaciteiten. Mensen worden gestimuleerd om door te groeien in de dingen waar ze goed in zijn. We besteden veel aandacht aan een doorgaande ontwikkelscurve en benoemen uiteindelijk degene die het beste op de post past. Door de nadruk op het voortraject is dat misschien vaker een vrouw dan in conservatievere omgevingen. Tegelijkertijd zit er ook een duidelijke strategie achter - we hebben die prijs niet voor niets nu al vier jaar op rij gewonnen. We hebben onder andere als eerste global advocatenkantoor een 40-40-20 gender target aan onszelf opgelegd, waarbij we in 2025 minimaal 40 procent vrouwen aan de top willen hebben. Gelijke kansen zijn echt ingebed in onze cultuur, ook op internationaal niveau. Als Amerikaans kantoor staan thema's als diversity en inclusion al heel lang hoog op de agenda - of dat nu gaat om vrouwen, cross-cultural, LGBT, jonge ouders, etc. We onderscheiden ons door het enorm brede scala aan mensen in onze populatie. Iedereen kan zich thuis voelen bij ons. En dat is belangrijk want uiteindelijk zijn mensen je grootste asset.”
 

De advocatuur is een harde wereld. Welke tip heb jij voor vrouwelijke advocaten die werk en kinderen willen combineren?

“Iedereen moet daarin natuurlijk zijn of haar eigen afweging maken. Wat ik wel altijd zeg is: ga voordat je aan kinderen begint echt serieus met je partner in gesprek over hoe jullie het gaan aanpakken. Hoe ziet de verdeling er concreet uit? Als de één een of twee dagen minder gaat werken dan de ander, krijgt ze vaak ook opeens het hele huishouden erbij bijvoorbeeld. Pak dat keukentafelgesprek echt even grondig aan! Een praktische tip - als je het je kunt veroorloven, huur genoeg hulp in. Het anderhalfverdienmodel is inmiddels op zijn retour, maar toch zie je vaak dat vrouwen meer economische zelfstandigheid inleveren dan mannen. En vrouwen krijgen vaker dan mannen de vraag: 'Waarom neem je een kind als je toch fulltime blijft werken?' Pardon? Zou je die vraag ook stellen aan een man? Ik zie gelukkig wel dat de taakverdeling steeds evenrediger wordt.”

Die evenredigheid is nog niet volledig terug te zien in de salarissen. Wat kunnen vrouwen doen om de salariskloof tussen mannen en vrouwen te dichten?

“Laat ik beginnen met te zeggen dat het probleem vaak bij vrouwen wordt neergelegd, terwijl mannen hier ook een belangrijke rol in hebben. We komen uit een situatie waarin mannen veel vaker een leidinggevende rol hadden - het kost moeite en tijd om zo'n default te veranderen. Ik geloof helemaal niet dat er kwaad bloed is of een bewuste strategie, het is nu eenmaal makkelijker om te kiezen voor of je in te leven in iemand die op jou lijkt. Ik ben ook zeker niet tegen quota omdat je gewoon ziet dat het niet opschiet.

"Tegelijkertijd denk ik ook dat het draait om keuzes. Vrouwen willen vaak alles blijven doen. Als je twee jaar thuis zit of parttime werkt heb je minder vlieguren dan een man die in die periode is blijven werken, dat is nu eenmaal een feit. Maar het is natuurlijk van de zotte dat een vrouw voor hetzelfde werk minder salaris ontvangt. Je moet het dus consequent onder de aandacht blijven brengen - blijf het aankaarten! Maar met alléén op de barricade staan kom je er ook niet - het begint met draagvlak, onder zowel vrouwen als mannen.”

Website over het werken bij Baker McKenzie