Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
11 november 2011

Balkenende: ‘Pionier kan het ondenkbare realiseren’

Een pionier kan nooit slagen wanneer een innovatie alleen technisch is. Geen succes zonder sociale vernieuwing, aldus oud-premier Jan Peter Balkende op de Dag van de Duurzaamheid.

Balkende verzorgde de allereerste Ray Anderson lezing, de oprichter van InterfaceFLOR, mede georganiseerd door MVO Nederland. In het volle bedrijfsrestaurant van de tapijttegelfabriek in Scherpenzeel zagen de toeschouwers een bevrijd man. Ontdaan van de zorgen van de politiek sprak Balkenende vrij over de voorwaarden voor succesvol duurzaam ondernemerschap, met name de rol van pioniers daarin. “Mensen vragen we wel eens of ik de politiek mis en hoe het bedrijfsleven bevalt. Nou, dat bevalt me erg goed.” Balkende is partner bij Ernst & Young en ook hoogleraar Governance.

In zijn betoog stelde Balkenende dat sociale innovatie is cruciaal voor succesvol duurzaam ondernemen. “Wat is het profiel van die duurzame innovatieve pionier? Is die innovatie alleen iets van de technische kant, of gaat het ook om andere dingen? Een pionier hoeft niet een uitvinder te zijn, soms kan je met bestaande techniek ook hele nieuwe dingen doen. Denk aan de one dollar bril, waardoor arme mensen nu voor heel weinig geld toch weer goed kunnen zien. Het concept is al behoorlijk oud, technologische vernieuwing maakte de productie mogelijk.”

Volgens de oud-premier, die ook in zijn politieke jaren altijd een grote belangstelling voor duurzaam ondernemen had, ging het pionierschap bij InterfaceFLOR wel wat verder dan het ontwikkelen van een oude vinding. “Het verhaal van Ray Anderson, de oprichter van InterfaceFLOR, was voor een deel vernieuwend op productietechnisch gebied, op een andere wijze omgaan met je verantwoordelijkheid voor deze wereld, met de eindigheid van grondstoffen en fossiele brandstoffen. Maar… Ray Anderson had zijn werk nooit kunnen realiseren zonder het meenemen van mensen, door hun mindset veranderen. Je moet ook altijd oog hebben voor de sociale kant. De human touch is ontzettend belangrijk. Als je dat niet bij elkaar betrekt, dan lopen zaken niet goed. En daarbij hoort een verandering in denken.”

Balkenende besloot zijn betoog op de Dag van de Duurzaamheid met een oproep om door te pakken: “Wat we nodig hebben, is een verandering van het ‘Ik en Nu’ naar ‘Wij en Later’. En daar moeten we snel mee zijn, want we are running out of time. En daarom hebben we die pioniers zo hard nodig, want die kunnen de wissels snel omzetten.”

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier