Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Tapwater
Tapwater
02 september 2021

32 procent rendement beleggingsfondsen in water

Beleggingsbeurzen kunnen heel cynisch zijn. Dat geldt zeker voor aandelen in waterbedrijven. In een jaar met ongekende overstromingen in Europa en in de VS behoren beleggingsfondsen die zich specialiseren in water tot de grootste toppers van dit beleggingsjaar, tot nu toe. Wie op 1 januari een ton euro belegde in de tracker iShares Global Water was deze week bijna 32 duizend euro rijker. Prachtig scoren doet ook het iets breder georiënteerde Nederlandse ASN Milieu- & Waterfonds, waar de ingelegde ton op 1 september bijna 25 duizend euro aan koerswinst zou hebben opgeleverd.

Enkele kerncijfers over de 3 meest succesvolle gespecialiseerde waterfondsen:

+ Rendement YTD iShares Water ETF USD Dist Eur: 31,98 procent

+ Rendement YTD Pictet Water Eur: 28,93 procent

+ Rendement YTD ASN Milieu & Waterfonds: 24,62 procent

Deze begeerlijke rendementen zijn geen eendagsvlieg te noemen. Ook al pieken ze nu in 2021, over een periode van drie jaar genomen scoren ze alle drie rond de 20 procent. Over tien jaar genomen nog steeds rond de 15 procent.

Bij waterbedrijven moet niet alleen aan commerciële producenten van water worden gedacht, die vooral in het buitenland te vinden zijn. In Nederland is de waterproductie gelukkig nooit geprivatiseerd en zijn het nutsbedrijven gebleven, op de producenten van bronwater na. 

De ASN Bank heeft in het beleggingsuniversum niet alleen een Amerikaans bedrijf opgenomen dat water levert, de California Water Service, onder de beleggingen zitten ook ondernemingen die zich specialiseren in het zuiveren van water. Ozner Water International bijvoorbeeld doet dat in de Volksrepubliek China. De Britse Pennon Group laat zich voorstaan op technieken om microplastics uit drinkwater te verminderen. Pentair levert een breed assortiment aan filters, pompen en systemen om grond-, zee- en regenwater te transporteren. In Engeland, waar het leidingwater wel geprivatiseerd is, streeft Severn Trent er naar om voor mensen met de laagste inkomens toch een hoogwaardige, betaalbare watervoorziening te verzorgen. De Thai Tap Water Supply levert niet alleen schoon drinkwater in twee provincies in Thailand, maar bestrijdt ook milieuproblemen als de penetratie van zout water in het drinkwater en bodemverzakking. Dat zijn twee punten waar ook de Nederlandse drinkbedrijven steeds meer mee te maken hebben. Beleggers bij de ASN bank zetten hun kapitaal zelfs in op een bedrijf dat zich specialiseert in het wassen van auto’s met zo min mogelijk water: Washtec, dat opereert in 80 landen.

Ter vergelijking: het waterfonds van Pictet belegt voor 67 procent in Amerikaanse bedrijven, voornamelijk op het gebied van watertechnologie. Slechts 1,29 procent van het ingelegde kapitaal gaat naar het land dat zich wereldwijd laat voorstaan op het gebied van 'watermanagement': Nederland. De 'tracker' op watergebied van iShares, een beleggingsbedrijf dat valt onder BlackRock, concentreert zich ook vooral op de Amerikaanse waterindustrie, maar pakt iets meer 'Nederland' mee: 2,37 procent van het uitgezette kapitaal gaat naar 'onze' technologie. iShares heeft een zo'n breed mogelijk pakket aan 828 verschillende ondernemingen geselecteerd en volgt deze passief, wat de beheerskosten laag houdt. De ASN Bank richt zich in vergelijking veel meer op het vasteland van Europa en het Verenigd Koninkrijk. Amerikaanse aandelen maken hier slechts 42 procent van de beleggingsportefeuille uit. De ASN gaat bovendien de dialoog met ondernemingen aan, om tot duurzame stappen te komen. Bedrijven die niet volgens de duurzame criteria opereren, worden uitgesloten.

De in dit artikel genoemde beleggingsfondsen zijn te koop bij Nederlandse banken, onder andere. Alle genoemde percentages zijn afkomstig van Morningstar, dat een wereldwijde vergelijking van beleggingsfondsen biedt. Morningstar geeft aan het Milieu- &  Waterfonds van de ASN Bank 5 wereldbolletjes op duurzaamheidsgebied. iShares en Pictet krijgen er slechts 3.