Bernie Krause legt geluid opwarmende aarde vast
Hoe klinkt het geluid van de opwarmende aarde? “Heel stil”, bewijst ‘soundscape ecoloog’ Bernie Krause, die al tientallen jaren op dezelfde plaatsen geluidsopnames in de natuur maakt.
Bernie Krause (1938) is een oude bekende in Hollywood, waar hij films van achtergrondgeluid voorzag, van Apocalypse Now tot aan Invasion of the Body Snatchers. Hij is dus al heel lang bezig en pioniert al sinds 1979 met het opnemen van natuurgeluiden, ook het huilen van de wind door bomen. Krause geldt daarom als de uitvinder van ‘natural soundscapes’, die hij integraal onderdeel maakt van muziekstukken.
Hij beschikt dus over een gigantisch geluidsarchief en keert bovendien terug naar dezelfde plekken, om daar vergelijkende opnames te kunnen maken. Die zijn nooit hetzelfde
“Elke plek op deze wereld klinkt uniek”, volgens Krause.
Op Facebook staat een webmovie die inmiddels door een kwart miljoen mensen bekeken werd: ‘The Sound of Extinction”. Krause wordt gevolgd in Sonoma, Californie, waar hij net voor zonsopkomst zijn geluidsrecorder instelt. “Dat is het moment waarop de vogels beginnen te zingen, insecten, kikkers”, weet Krause. In dit Sugarloaf State Park is hij er in de lente elke week te vinden, op dezelfde plek, met dezelfde apparatuur. “Ik kan de opnames zo goed met elkaar vergelijken”, vertelt hij.
“Het geluid is de laatste tijd radicaal aan het veranderen”, toont hij in zijn geluidsstudio aan, door te wijzen op de dichtheid van geluiden en de pieken in volume. Het verschil tussen 2004 en 2015 is inderdaad grafisch heel goed zichtbaar. Wat in deze plek erg meespeelt is de droogte die Californië nu al enkele jaren teistert, vroeger toch de staat die bekend stond als een ‘Garden of Eden’, of ‘The Green State’.
“In 2015 hadden we een Silent Spring”, zegt Krause, refererend aan het beroemde boek van Rachel Carson uit 1962 waarin het gebruik van het gif DDT werd aangeklaagd.
Hij heeft ook voorbeelden uit Costa Rica, voor en na het kappen van het bos. Of onderwateropnames van een koraalrif op Fiji, dat deels aan het afsterven is, door de opwarmende oceaan. Ook dan zijn de geluidsgolven bijna vlak, terwijl ze in het levende deel op flinke golven lijken.
Een heel mooi album van hem is op Spotify te vinden: Natural Imperfections, van gitaarmuziek voorzien door Country Joe MacDonald.