Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Maurits Groen en burgemeester Schneiders Haarlem
Maurits Groen en burgemeester Schneiders Haarlem
13 mei 2012

WakaWaka Light: Maurits Groen naar Bill Clinton

Maurits Groen reist deze week af naar Bill Clinton om hem persoonlijk het WakaWaka Light te presenteren. Deze week ontving het gemeentebestuur van Haarlem het eerste exemplaar, net gearriveerd uit China.

Het WakaWaka light is in alle eenvoud een zonneschermpje dat kracht geeft aan een LED-lamp. Zo goedkoop en stevig mogelijk, want bedoeld voor de verste uithoeken van deze planeet waar het na het ondergaan van de zon donker is. Vervuilende kerosinelampen verlengen er de dag, om nog een paar extra uurtjes economie te hebben. Maar boeken lezen en huiswerk maken is er voor kinderen niet bij. Om deze reden liet Maurits Groen het WakaWake Light produceren, die overdag opgeladen de avond nog een paar uur kan verlengen. En bovendien zelfs voor de armsten van deze wereld zeer betaalbaar is.

Maurits Groen is een van de hoogst genoteerde Nederlanders in de Duurzame Top 100 van Trouw.

Op een YouTube-filmpje toont Groen hoe zijn businesspartner naar de Chinese fabriek afreist, om te controleren of er volgens alle specificaties gewerkt wordt. Het is een eenvoudige werkplaats, maar kinderarbeid komt er niet voor.

Stap voor stap wordt het productieproces in beeld gebracht. Dat begint met de printplaat waarop de combinatie van zonnepaneel en LED-lampen getest worden, tot verschillende malen toe. De plaat komt in een felgele kast die voorzien wordt van stevige stootblokken. Het idee: het WakaWaka light valt op en zal niet snel zoekraken, en kan bovendien van grote hoogte op een steen vallen. Dat wordt ter plekke dan ook op de fabrieksvloer uitgeprobeerd en zowaar: de lampen blijven branden. Waar in de tropen ook rekening mee moet worden gehouden is een stevige regenbui, die natuurlijk net valt wanneer het zonnepaneel aan het opladen is buiten. Daarom gaat een klaar gemonteerd WakaWakalight eerst een tijd onder de douche, waar het apparaat geen last van heeft. Om het helemaal zeker te weten wordt hij vervolgens als een potplantje volledig in een emmer water ondergedompeld. Ook geen probleem. De productie kan door en de compagnon van Groen brengt het op Schiphol de eerste exemplaren uit de vliegtuigkoffer. En ook die doet het zonder mankeren, blijkbaar op wat reststroom.

De contacten van Groen met oud vice-president Al Gore en zijn toenmalige president Bill Clinton zijn zo goed, dat hij het WakaWaka Light in de States mag komen presenteren, deze week. Behalve de eer is er ook een groot belang mee gemoeid. Clinton is met zijn William J. Clinton Foundation een invloedrijke investeerder, die het omzetten van ideeen naar de praktijk van ontwikkelingshulp stimuleert. Dit gebeurt sinds 2005 met de Clinton Global Initiative, dat sindsdien meer dan 150 regeringsleiders en 20 Nobelprijswinnaars in contact bracht met honderden CEO’s en directeuren van NGO’s. In september vorig jaar mocht Groen en zijn zakenpartner Camille van Gestel al een prototype van het WakaWaka Light aan Clinton laten zien. Deze week volgt dus het echte productiemodel, dat de hele wereld over zal gaan.

Webmovie over productie WakaWaka Light in China
 

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier