Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Saskia van den Muijsenberg, foto Jan Bom
Saskia van den Muijsenberg, foto Jan Bom
27 april 2013

Biomimicry: Wat je van beren leren kan

Hoe maakt een mossel klevende stoffen aan? En hoe komt natuurlijk schuim tot stand? Kunnen wij daar goed verende meubels van maken? Saskia van den Muijsenberg van biomimicryNL gaat samen met Nederlandse bedrijven op zoek naar oplossingen uit de natuur. Ze vertelt in de nieuwe P+ ook wat je van beren leren kan.

Saskia van den Muijsenberg (1969) weet dat het probleem actueel is in de meubelindustrie, in de elektronicasector en ook bij textielfabrikanten. Hoe verlijm je losse onderdelen met natuurlijke materialen? Zonder chemische, niet afbreekbare en soms zelfs giftige bestanddelen? Ze somt het kort op: “Wat veert? Wat isoleert? Wat plakt? Hoe bestaat het dat een mossel zich weet vast te lijmen aan een paal, in het zoute water? Ondanks de branding blijft de schelp vast zitten. Welke stoffen zijn dat?”

In driedaagse workshops leren ondernemers hoe ze natuurlijke processen kunnen imiteren.

De bedrijfskundige Van den Muijsenberg maakt haar speurtocht niet alleen. Bedrijven kunnen wereldwijd kennis uitwisselen via de internationale organisatie Biomimicry 3.8 - het cijfer verwijst naar het leven op aarde in miljarden jaren geteld. Nu al bestaat er een database AskNature met 1600 verschillende natuurlijke ‘strategieën’ om te overleven of om succes te hebben.

Van den Muijsenberg vertelt: “Wist je dat een ijsbeer een zwarte huid heeft, die in combinatie met witte holle haarvezels warmte zo goed isoleert dat je de beer nauwelijks kunt zien met infrarood? Een combinatie die tegelijkertijd ook alle zonnewarmte absorbeert en de beer dus opwarmt?” Zij weet het zelf heel goed, als enige ‘Certified biomimicry professional’ in Nederland. “En wist je dat het bedrijf Sto Isoned een zwarte gevel met daarvoor transparant isolatiemateriaal heeft ontwikkeld, die hetzelfde effect heeft als deze overlevingsvacht van de ijsbeer? Het levert een besparing van 17,3 kilogram CO2 per vierkante meter op. En een besparing van 150 tot 300 euro op de gasrekening per jaar.”

Stichting DOEN zou graag meer bedrijven enthousiasmeren voor het zoeken naar zulke natuurlijke oplossingen. “De natuur kan een grote inspiratiebron zijn”, zegt algemeen directeur Nina Tellegen. “We moeten meer doen om onze natuurlijke omgeving voor de volgende generaties te behouden. Juist in deze huidige economische crisis moeten we kijken naar nieuwe modellen zoals biomimicry, zodat we de waarde van de natuur opnemen in ons economisch handelen. Hier liggen grote kansen, om natuurwetten toe te passen in slimme innovaties.”

Ze besloot daarop een bedrag van 500.000 euro ter beschikking te stellen, om hiermee de ontwikkeling van het complete internationale netwerk van Biomimicry 3.8 (bestaande uit dertig regionale netwerken) te ondersteunen. Met dit bedrag kan ook worden gewerkt aan de uitbouw van de database AskNature. Tegelijkertijd kunnen bedrijven profiteren van een aanbod om met specialisten op zoek te gaan naar natuurlijke harsen, lijmen en schuimoplossingen.

Verder lezen? Download dit gratis artikel uit P+ als PDF-file. Zie linkerkolom, onderaan.

Abonneren op P+ People Planet Profit

Website van Biomimicry

Website van Stichting DOEN
 

 

Downloads

Meer info download je hier:

PDF artikel 'Hoe lost de natuur dit op?' (618 kb)