Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Larry Fink BlackRock
Larry Fink BlackRock
05 februari 2016

Beleggingsgigant BlackRock eist langetermijnstrategie

In een brief aan de grootste 500 bedrijven vraagt de grootste vermogensbeheerder ter wereld om in plaats van kwartaalcijfers te gaan berichten over het realiseren van lange termijndoelstellingen. Larry Fink van BlackRock beheert 4645 miljard dollar.

Het is alweer zeker twee jaar geleden dat Paul Polman van Unilever bekend maakte niet langer te voorspellen hoeveel winst hij het volgende kwartaal zou maken. Zijn stellingname oogstte veel bijval, maar tot nu toe weinig navolging. Polman gaf daarmee een praktisch gevolg aan een oproep die al veel langer klonk in het duurzame bedrijfsleven. Door de druk en het gejaag van aandeelhouders om elke drie maanden weer te presteren krijgen bedrijven nauwelijks de kans om een ver toekomstperspectief op te stellen en uit te werken. Dat kost tijd en die wordt door de beurzen niet gegeven.

Pas recent deed minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën een oproep aan het bedrijfsleven om te stoppen met het geven van kwartaalcijfers. Ook hij zei te vrezen dat deze cyclus de kortetermijnfocus van bestuur en aandeelhouders in stand houdt.

Vanaf de andere kant van de grote waterplas krijgen deze initiatieven nu ineens ondersteuning door een gigantische partij, waar geen enkel beursgenoteerd bedrijf omheen kan. Ook alle grote Nederlandse pensioenfondsen klant van BlackRock, dat ook aandelen bezit in alle Nederlandse beursgenoteerde bedrijven. Veel Nederlandse beleggers kregen voor het eerst van BlackRock te horen toen de Rabobank het eigendom van Robeco overdroeg en het voorstel deed om aandelen om te ruilen voor die van speciaal voor de gelegenheid gevormde BlackRock-fondsen.

Bestuursvoorzitter Larry Fink van deze vermogensgigant schreef deze week een lange brief aan de 500 grootste Amerikaanse (S&P 500)bedrijven plus de grootste Europese ondernemingen. Hij gaf daarin aan meer belangstelling te hebben in de voortgang van de langetermijnstrategie voor de waardecreatie van de ondernemingen.’

Fink schrijft duidelijk: ‘De huidige cultuur van kwartaalhysterie is tegengesteld aan de langetermijnaanpak die we nodig hebben’. Korte termijnvisie ondergraaft zelfs het fundament van de Verenigde Staten, volgens Fink, waar de infrastructuur uit elkaar valt van ellende.

De website Business Insider legde de hand op de volledige tekst van zijn brief, die wij hierbij ook aanbieden.  Wij citeren daar onvertaald een paar alinea’s uit, die de moeite van bewaren zeker waard zijn.

Fink wil elk jaar een strategiedocument: “We are asking that every CEO lay out for shareholders each year a strategic framework for long-term value creation. Additionally, because boards have a critical role to play in strategic planning, we believe CEOs should explicitly affirm that their boards have reviewed those plans. BlackRock’s corporate governance team, in their engagement with companies, will be looking for this framework and board review.”

Hij geeft ook een reden waarom aandeelhouders zo gejaagd zijn: “One reason for investors’ short-term horizons is that companies have not sufficiently educated them about the ecosystems they are operating in, what their competitive threats are and how technology and other innovations are impacting their businesses.”

Helemaal laten vervallen van de kwartaalcijfers wil Fink niet: “With clearly communicated and understood long-term plans in place, quarterly earnings reports would be transformed from an instrument of incessant short-termism into a building block of long-term behavior. They would serve as a useful “electrocardiogram” for companies, providing information on how companies are performing against the “baseline EKG” of their long-term plan for value creation.”

Hier de link naar de volledige brief van Larry Fink

Downloads

Meer info download je hier:

Volledige tekst Fink Blackjack (61 kb)