Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Helga van Leur met Bosatlas van weer en klimaat
Helga van Leur met Bosatlas van weer en klimaat
05 december 2021

Bosatlas: Wat voor weer zal het zijn met… Kerst?

Hopen we tegen beter toch weer op een witte Kerst? Tot voor kort moesten we afgaan op onze ervaring, om een ongefundeerde voorspelling te doen. Nu is er de nieuwe Bosatlas van weer en klimaat. En zien we onze bange verwachtingen definitief de grond in geboord. Over twee pagina’s verspreid biedt deze prachtige uitgave ons inzicht in de vraag of we ‘feestelijk weer’ met de feestdagen kunnen verwachten. Het antwoord is: 7 procent sneeuw met Kerst. 

Pasen is ook altijd wisselvallig. De Bilt heeft wel eens 26 graden Celsius gemeten, maar in 2013 was het maar 4,4 graden. Pasen valt dan ook nooit op dezelfde dag. Koningsdag begint door de klimaatverandering wel steeds warmer en zonniger te worden. De feestdag met de beste garantie op stralende dag is Keti Koto, de dag waarop het einde van de slavernij gevierd wordt. Regelmatig stijgt de temperatuur op deze eerste dag van juli boven de 30 graden, een keer zelfs boven de 40 graden. 

Voor sportliefhebbers is er ook zo’n overzichtelijk dubbelpagina. Wie aan de Vierdaagse van Nijmegen wil meedoen, weet voortaan dat er 10 procent kans is dat het 30 graden of meer wordt. De Amstel Gold Race in Zuid-Limburg belooft zelfs 46 procent kans op droog weer. Wie ingeschreven staat voor deelname aan de Elfstedentocht moet weten: de kans op strenge, langdurige vorst is afgenomen tot 8 procent. De kans op een ‘Tocht der Tochten’ is er dus slechts eens in de twaalf jaar. Wie daadwerkelijk aan een sportieve toch wil deelnemen doet er verstandiger aan te switchen naar de NK Tegenwindfietsen, die ook pas wordt aangekondigd als er storm op komst is. De kans op windkracht 7 of meer is 20 procent.

De nieuwe Bosatlas, gepresenteerd door weervrouw Helga van Leur, biedt veel meer dan leuke weetjes die het geliefde gesprek onder Nederlanders van extra fundament voorzien. Het gaat veel dieper. We leren zelfs hoe realistisch het overstromen van Nederland is door naar de geschiedenis te kijken. Hoe de Biesbosch ontstond in 1421 en Zeeland door overstromingen een archipel werd. Hoe de huidige bescherming tegen het water uit zee en uit de bergen ervoor staat. Meer in abstracto: hoe menselijk invloeden het weer beïnvloeden. Wat we daar nu al van merken. Wat de toekomstscenario’s voor Nederland zijn, met mooie kaartjes van de delen van het land waar het nog wel eens kouder kon zijn, zoals in Twente, met 60 tot 70 dagen koud weer in de periode 1991-2020.

Wie weet nou op welke plaatsen in Nederland de huizen de meeste waterovelrast hebben? Dan moet je niet in Gulpen gaan wonen dus, waar die kans 53 procent is, maar ook de grens van Overijssel met Duitsland is het raak.

Elke kaart is wel goed voor een schoolwerkstuk. Samen met de Bosatlas voor de Duurzaamheid is deze uitgave een must voor opgroeiende kinderen. En hun ouders. En duurzame grootouders niet te vergeten, die het op podia van duurzaamheid zo vaak beweren dat ze het allemaal doen voor hun nageslacht.

Uitgeverij Noordhoff biedt op de website een inkijkje in deze Bosatlas van weer en klimaat