Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Jan Jonker afscheidsrede
Jan Jonker afscheidsrede
22 augustus 2020

Jan Jonker schenkt 7 breekijzers als afscheid

Jan Jonker neemt op Duurzame Dinsdag afscheid met het doorgeven van zijn intellectuele gereedschapskist. Geen schroevendraaiers of boormachines, maar zeven breekijzers ‘voor socio-economische transities’ geeft de hoogleraar aan de Radboud Universiteit mee aan wie zijn werk voortzet. Wie deze toespraak van 17 minuten live wil volgen, moet op 1 september om 14.15 uur inloggen op de website van Duurzame Dinsdag, waar Jonker de Duurzame Troonrede verzorgt. 

Jonker vreest dat de coronacrisis ons geen betere wereld gaat opleveren. ‘We zoeken alweer naar het oude normaal’, stelt hij in een vooraankondiging op zijn afscheidsrede. Duurzame ontwikkelingen gingen hem toch al te langzaam. Jonker: “Het afgelopen decennium laat zien dat we wel veel en in toenemend mate over complexe vraagstukken rond duurzaamheid, circulariteit en inclusiviteit praten maar dat actie met echte impact achterblijft. Dit heeft als effect dat we incrementeel doormodderen met suboptimale oplossingen. Dat spoort niet met de ambitie die we als land en als burgers (moeten) hebben én niet met de urgentie van de vraagstukken. De recente dramatisch pandemie heeft bovendien als neveneffect dat we op zoek gaan naar de terugkeer van het oude normaal. Dat kost veel tijd, heel veel geld en maakt dat we nog minder vooruitgaan. Het moet anders, maar hoe?”  

Professor Jonker staat bekend als een activistisch hoogleraar in de bedrijfskunde. Hij opereert op het snijvlak van theorie en praktijk en durfde de afgelopen jaren tal van innovaties aan. Hij maakte het denken in duurzame businessmodellen populair, organiseerde op een Hackaton een app die het mogelijk maakte te betalen zonder geld. Dit jaar zette hij de eerste wereldwijde digitale wetenschappelijke conferentie op, inclusief alles wat er op zo’n bijeenkomst komt kijken: een plenaire bijeenkomst, werksessies, lunchbijeenkomsten en borrels.

Recent publiceerde hij zijn 35ste boek, naast alle mogelijke wetenschappelijke en populaire publicaties. Zo schreef hij met verschillende teams de bestsellers ‘Duurzaam Denken doen’, ‘Nieuwe Business Modellen’ en ‘Circulaire Organiseren’. Voor hem is de vraag naar duurzaamheid een maatschappelijke én economische opgave die er alleen maar komt als we fundamenteel gaan veranderingen. Deze rede is voor hem extra bijzonder want het is ook zijn afscheidsrede als hoogleraar.  

Webtip: de link naar de Duurzame Troonrede lifestream van de uitzending op internet

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier