Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Bouwe Bekking Team Brunel Volvo Ocean Race
Bouwe Bekking Team Brunel Volvo Ocean Race
14 januari 2015

Volvo Ocean Race telt Plastic Soup

Elke 37 seconden een stuk plastic. Schipper Bouwe Bekking van Team Brunel zag zoveel Plastic Soup, dat hij en zijn bemanning van de Volvo Ocean Race begonnen te tellen.

Het team Brunel voer in de Indische Oceaan, onder Sri Lanka, toen schipper Bouwe Bekking een hartekreet op zijn log plaatste dat begon met: “Helaas een treurig bericht om de dag mee te starten.”

Bekking: “Er drijft hier ontzettend veel plastic in het water. Zoveel zelfs, dat ik gisteren besloot om vier uur lang om de tien minuten het aantal voorbijdrijvende stukken plastic te tellen. De uitkomst was schokkend.” Nu vaart deze zeilbolide behoorlijk hard, zelfs in de windluwe deel van de Indische Oceaan toch al gauw 8 knopen (14 kilometer per uur), maar op andere 'legs' ook met topsnelheden van meer dan 20 knopen.

Het resultaat van de telling: “Elke 37 seconden dreef er een groot stuk plastic voorbij, om nog maar te zwijgen over alle kleine stukjes plastic, die je met het blote oog niet kan zien. En dan te bedenken dat ik het hier heb over een piepklein stukje van de Indische Oceaan van maximaal 50 bij 50 meter aan de loefzijde van de boot.”

Al eerder kreeg het Team Brunel met vervuiling te maken. Aan het begin van de Volvo Ocean Race moest hij zijn jacht voor de kust van Marokko stil leggen. Het jongste bemanningslid had de eer om een stuk kunststof los te maken van de onderkant, dat zorgde voor een lagere snelheid.

Nu de race alweer richting China gaat, wordt de Plastic Soup wel heel erg zichtbaar. Bekking over zijn verbazing: “Ik ben geen wetenschapper of onderzoeker, maar ik weet zeker dat het gewicht van al dit voorbijdrijvende plastic enorm moet zijn. Het lijkt wel alsof dit afval met opzet de oceaan ingekieperd is.”

Een zeiler is een natuurliefhebber, net zoals duikers dat ook zijn. Dat blijkt wel uit zijn aanklacht: “Het grootste slachtoffer is het zeeleven. En op de lange termijn heeft al dit drijvende afval ook gevolgen voor ons mensen. Misschien bestaat er zelfs een kans dat we straks niet meer risicoloos vis kunnen eten.”

Het Team Brunel doet het goed. Het tweede deel van de race naar Abu Dhabi werd gewonnen. Daardoor staan er nu drie teams met evenveel punten aan kop. Zoals het er nu naar uitziet, maken Team Brunel en het Dongfeng Race Team een goede kans op de eindoverwinning, omdat ze consequent sterk zeilen. Dongfeng ligt momenteel op kop, met een voorsprong van 46 zeemijlen op Team Brunel en de andere racers. Team Vestas gaf de strijd op, na een navigatiefout waardoor hun zeiljacht op een koraalrif liep en onherstelbaar beschadigde. Jammer voor de sponsor, de Deense fabrikant van windmolens.

Het weblog van schipper Bouwe Bekking


 

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier