Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Martijn Aslander
Martijn Aslander
29 augustus 2013

CLOSING THE LOOP 2013: De magie van de zwerm

 

Samenwerken als een zwerm vogels. Kunnen gebruikers van sociale media op deze manier ook de circulaire economie in de textiel versnellen? Met die vraag trapt Martijn Aslander de Textieldag van Closing the Loop 2013 af, op 4 oktober.

Op het toppunt van zijn perfect mislukte carrièrestart, waarbij hij het bestond om na verkoop van zijn bedrijf een schuld van drie ton op de bank te hebben staan, begon Martijn Aslander met het bouwen van het grootste hunebed in Drenthe. Hij vertelt er nog wel eens over. Hoe hij met duizenden mensen die kolossale stenen van 8000 kilo in beweging kreeg. Achteraf bleek het proces van samen doen veel interessanter te zijn dan het eindresultaat. Toch weer een rij saaie, op elkaar gestapelde rotsblokken. Meer niet.

Dat samenwerken van mensen, als een zwerm vogels, dat werd daarna zijn ding. Na een boek over ‘Easycratie’ scoort hij dit jaar met een ‘pamflet’ over zelfsturing. Het is een bundeling van praktijken waarin mensen met hun digitale contacten zaken voor elkaar krijgen. Naar netwerkborrels gaan ze niet. Aslander rekent ze voor dat hun klanten op LinkedIn en Twitter en Facebook zitten. Het zijn de vrienden van hun vrienden van hun vrienden. Pak je ‘de vierde graad’, dan heb je op LinkedIn alleen al een klantenkring van miljoenen mensen.

Aslander vertelt er graag over op bijeenkomsten en laat de bezoekers daarna ‘de waarde’ van zijn verhaal bepalen. Hij doet dan uitspraken als: “Social media hebben geen zak te maken met communicatie, maar met zelforganisatie. Internet is cutting out the middle men. Kennis delen is macht. De spelregels veranderen terwijl je er zelf bijstaat. Innovation is a mind-set.”

Met zijn pamflet prikt Aslander in dezelfde bron als onderzoekend hoogleraar Jan Jonker, die de nieuwe duurzame business modellen in kaart brengt. Aslander geeft de praktijkervaringen van deze pionierende ondernemers door, die net zijn zoals hij, onderdeel zijn van een steeds grotere macht van zelfstandige kenniswerkers die met elkaar de grootste en moeilijkste klussen kunnen opknappen. Al het zwerfvuil in een land als Estland in één dag opruimen, bijvoorbeeld. Iets wat zelfs het grootste bedrijf vanwege ‘de logge bureaucratie’ niet voor elkaar zou krijgen. In een nieuw boek, dat ‘Nooit af’ komt te heten, zal hij dieper ingaan op deze ‘zwermen’.


Pamflet 2.nl Zelfsturing,
Martijn Aslander, Erwin Witteveen
Uitgeverij Van Gorcum
EAN: 9789023251972,
19,50 euro

Aslander bijt op  de ‘Textieldag’ 4 oktober van Closing the Loop 2013 de spits af. Kan de zwerm volgens hem ook de cyclus van textielproductie heel snel sluitend maken? Hoe dan?

Het volledige programma van Closing the Loop 2013 is als PDF te vinden op de linkerkolom, onderaan.

De website van Martijn Aslander

Aanmelden voor Closing the Loop 2013


Downloads

Meer info download je hier:

Closing the Loop 2013, program (1845 kb)