Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Hawken CO2 vangen
Hawken CO2 vangen
29 maart 2018

Drawdown: airco grootste boosdoener opwarming aarde

Het wereldwijd vervangen van de vloeistoffen in airco’s en koelkasten kan de grootste uitstoot van het broeikasgas CO2 stoppen. Het scheelt maar liefst 89,74 gigaton aan carbon. De nieuwe P+ Special vraagt aandacht voor deze in Nederland onbekende cijfers uit het boek ‘Drawdown’ van Paul Hawken.

In de nieuwe P+ Special ‘100 manieren om CO2 te vangen’ worden meer onverwachte maatregelen beschreven, die Hawken opsomt in zijn routekaart voor 2050. Hij bepleit onder andere het combineren van bosbouw en veeteelt, oftewel ‘silvopasture’. Koeien grazen daarbij in de schaduw van bomen. Ook stelt hij voor tropische nutswouden aan te planten, bomen die vruchten of noten dragen. Een boom haalt veel meer CO2 uit de atmosfeer dan groenten en levert ook voeding voor mens en dier. Ook berekende hij dat het langer scholen van meisjes in opkomende landen een enorme besparing van CO2-uitstoot oplevert. Meisjes die tot aan hun twaalfde goed onderwijs hebben genoten, nemen op latere leeftijd veel minder kinderen dan hun leeftijdsgenoten zonder scholing. Het scheelt volgens Hawken in 2050 zo’n 843 miljoen mensen op de totale wereldbevolking.

P+ vraagt dringend aandacht voor deze praktische gids van Hawken, auteur van klassieke managementboeken als ‘The Ecology of Commerce’ en inspirator voor het vergaande duurzaamheidsbeleid van Interface. De tapijtfabrikant is begonnen opgeslagen CO2 in de vloertegels te verwerken.

Dat de berekeningen uit ‘Drawdown’ nog niet bekend zijn in duurzaamheidsland bleek enkele weken geleden toen hoofd duurzaamheid Geanne van Arkel van Interface tijdens de bijeenkomst ‘Sustainable MBA in one Day’ plaatjes liet zien van verschillende maatregelen die de CO2-uitstoot met gigatonnen tegelijk zouden kunnen verlagen.

Van Arkel vroeg de aanwezigen: Wie weet wat op nummer 1 stond? Niemand in de zaal van 60 aanwezigen koos de afbeelding van de airco-installaties.

Vreten die krengen dan zoveel stroom? Nee, dat is het probleem niet, volgens Hawken. Het is de vloeistof (hydrofluorocarbons oftewel HFC’s) die ook in koelkasten zit en die voor zoveel uitstoot zorgt. Vrijkomende chemicaliën zorgen bij een onzorgvuldige recycling voor een uitstoot die duizend tot negenduizend zo sterk is als die van CO2. Er zijn zelfs al internationale afspraken om deze vloeistoffen te vervangen voor propane en ammonium. Vanaf 2019 gaat dat in landen in het westen gebeuren. De operatie loopt tot 2028 door in arme landen.

Begin april heeft P+ een interview met Paul Hawken over de laatste ontwikkelingen sinds het verschijnen van zijn ‘reisgids naar de toekomst’. Een van de vragen van P+ is of zijn CO2-berekeningen gekoppeld kunnen worden aan de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties, waar in het bedrijfsleven wel veel over wordt gepraat en vergaderd.

Download de volledige P+ Special ‘100 manieren om CO2 te vangen’

Downloads

Meer info download je hier:

100 manieren om CO2 te vangen (853 kb)
Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier