Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Marleen Janssen Groesbeek bij promotie Diane Zandee
Marleen Janssen Groesbeek bij promotie Diane Zandee
10 juni 2023

CSRD: Stagiares moeten accountant nu al helpen

De paniek over de achterstand in kennis bij mkb-bedrijven en hun accountants over de Europese regels voor het integreren van duurzaamheidsinformatie in het reguliere jaarverslag is ook te voelen in het hoger onderwijs. Dat merken studenten die door hun Finance&Control- of accountancy-opleiding al bezig zijn geweest met duurzaamheidsinformatie maar al te goed. Ze worden nu al gevraagd om via een werk- of afstudeerstage mee te helpen bij het ontwikkelen van blauwdrukken voor sectoren of individuele klanten.

Het probleem waar de studenten tegenaan lopen, is dat de kennis van de EU Taxonomie en de rapportage-eisen van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) bij de middelgrote en kleinere accountantskantoren zelf slecht ontwikkeld is, op een enkele uitzondering na. 

De studenten zijn daardoor op dit moment meer bezig de achterstallige kennis bij de kantoren aan te vullen dan dat ze daar leren hoe een duurzame audit te doen. En omdat ze zelf ook nog steeds aan het leren zijn wat de European Sustainability Reporting Standards (ESRS) inhouden, wordt er een groot beroep gedaan op de hoogleraren en lectoren die onderzoek doen naar Integrated Reporting en duurzaamheidsindicatoren. Zij begeleiden de studenten samen met de financiële en accountancy-docenten die hun vak hebben bijgehouden. 


“Hoe een onderneming haar bestaansrecht kan aantonen”

“Gelukkig hebben we in Nederland een behoorlijk aantal specialisten in het hoger onderwijs die het meten, boekhouden en rapporteren van niet-financiële informatie als kennisgebied hebben”, stelt Marleen Janssen Groesbeek. Zij is lector Sustainable Finance and Accounting bij Avans Hogeschool. 

“Bij Avans Hogeschool houden we ons al sinds 2015 bezig met kennisontwikkeling over de integratie van duurzaamheidsinformatie met financiële informatie. We doen praktijkgericht onderzoek naar de manier waarop ondernemingen en andere organisaties beter kunnen laten zien wat ze doen en of ze die dingen goed doen. Voor ons staat duurzaamheid voor toekomstbestendigheid. Het goed organiseren van een duurzame boekhouding, managementinformatiesysteem en rapportage is daarbij essentieel.” 

Avans is niet de enige hbo-instelling die in Nederland studenten klaarstoomt voor de Europese toekomst.

Janssen Groesbeek: “Net zoals de Haagse Hogeschool, de Hanze Hogeschool, de Hogeschool Arnhem Nijmegen en Hogeschool Zuid werken wij met het meervoudige waardecreatiemodel, ook wel het zes-kapitalenmodel genoemd. De kern is een input-outputmodel voor de financiële waarde, materiële waarde, intellectuele waarde, menselijke waarde, sociaal-relationele waarde en tenslotte natuurlijke waarde. Daaraan gekoppeld leren studenten hoe ze maatschappelijke impact kunnen laten zien. Essentieel daarbij is dat de onderneming ook kan aantonen wat haar bestaansrecht is. Heeft het bedrijf wel recht van ondernemen in deze veranderende wereld? Wat is haar doel en past dat doel bij die duurzame wereld die we willen bereiken? Dat is ook de vraag waar de studenten van de financiële en accountancy-opleidingen mee moeten beginnen.”

Lees volledige artikel in P+ Special: CSRD Accountants en mkb in paniek