Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Henkjan Laats Cacaomuseum
Henkjan Laats Cacaomuseum
26 oktober 2024

Cacaomuseum omarmt Europese richtlijn CS3D

Aantonen waar cacaobonen vandaan komen. Dat stelt de Europese richtlijn Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CS3D) als voorwaarde voor bedrijven, ook ondernemingen die cacao verwerken. Volgens het Cacaomuseum in Amsterdam geeft deze eis juist de goede richting aan waar het met chocolade in de toekomst heen moet gaan.

In de P+ Special ‘Provincies en circulaire industrie’ worden de eerste Best Practices beschreven om cacao circulair te maken. De P+ Special is gemaakt in samenwerking met de provincie Noord-Holland en wetenschappers van Het Groene Brein.

Lector Rob van Haren van de Hanze hogeschool Groningen somt in de P+ Special alle eisen op die de EU ook aan de cacao-industrie stelt: “Sinds kort zijn er nieuwe EU-richtlijnen. Ik noem de Farm-to-Fork Strategy die de voedselveiligheid garandeert en een duurzamer en gezonder voedselsysteem wil creëren. Er is de EU-biodiversiteitsstrategie 2030 met daarin de EU-Richtlijn voor ontbossing (EUDR) en niet te vergeten ook de Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CS3D). Deze richtlijnen vragen ook van de cacaobedrijven om extra inspanning. Ze moeten op zoek naar nieuwe businessmodellen om aan al deze richtlijnen te kunnen voldoen.” 


Honderdduizenden kleine cacaoboeren

De nieuwe richtlijn zorgt voor hoofdpijn bij producenten die hun cacaobonen inzamelen bij de honderdduizenden kleine cacaoboeren in West-Afrika. Al heel snel worden al die jute zakken vol bonen een bulkproduct, waarvan de herkomst niet meer aantoonbaar is. 

Die zorg heeft zelfs een heel mooi circulair bedrijf als JS Cacao in Zaandam, die ‘buitenboontjes’ in West-Afrika opkoopt, die grote verwerkers niet willen omdat ze te klein zijn, aan elkaar vastgeplakt, of gebroken. Zo wordt voorkomen dat deze grondstoffen als ‘afval’ worden weggegooid. “Dit soort wetgeving ondermijnt onze business”, zegt de directie van JS Cacao dan ook in P+.


"Richtlijnen EU kunnen niet streng genoeg zijn"

Bij de Cacaomuseum pronken echter vooral kleine Latijns-Amerikaanse chocoladerepen, die door de makers door eigen cacaobonen zijn gemaakt. Directeur Henkjan Laats van het Cacaomuseum kan dan ook stellen, met een zo’n fraai vormgegeven label in de hand: “Wij weten van deze chocolademaker dus precies waar zijn bonen vandaan komen. Hij kan de herkomst aantonen. Dat kan geen van de grote chocoladelabels in de gewone supermarkt hem nazeggen. De eisen van de EU kunnen ons niet streng genoeg zijn.”

Amsterdam is het als grootste cacaohaven van de wereld verplicht om goede voorbeeld te geven, vindt Laats. Overheden waaronder “provincies kunnen voorlichting geven over de nieuwe richtlijnen. En ons ondersteunen op beurzen en voorlichtingsdagen, of tijdens workshops. Laat maar zien dat de Nederlandse chocolade-industrie ook bij deze Richtlijn van de EU vooroploopt. Een prachtig moment is ook de viering van 750 jaar Amsterdam (nu al gestart en doorlopend tot en met 27 oktober 2025, red.). De cacao-industrie in de haven mag op dit event zeker niet vergeten worden. De provincie kan ook aansluiten bij organisaties die de cacaoboeren ondersteunen bij het traceerbaar maken van hun cacaobonen. Ik ken ze allemaal.”

Verder lezen en download P+ Special ‘Provincies en circulaire industrie’.