Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
CharlesMoore
CharlesMoore
22 november 2011

NSC 2011: Kapitein Moore met nieuws over Plastic Soup

De ontdekker van de Plastic Soup presenteert in Nederland nieuwe onderzoeksresultaten naar de enorme massa ronddobberend plastic afval in de wereldzeeën. Ontmoet kapitein Charles Moore op het  12de Nationaal Sustainability Congres in Den Bosch op 30 november.

Wat is er tot nu toe bekend, over die enorme werveling van stukken en stukjes plastic die eeuwig ronddraaien in de Stille Oceaan? Charles Moore presenteerde op een van de TED-lezingen foto’s van een jonge albatros: gestorven aan een te grote hoeveelheid ingeslikte plastic doppen. Moore: “Zijn ouders hadden nog niet door dat deze gekleurde rondjes niet verteerbaar zijn. Maar ze kunnen ook de maag niet passeren.” Ook liet hij hele kleine visjes zien. Idem dito: een maag vol kleine flintertjes met plastic. Dood. Het is een drama dat nog honderden jaren door kan gaan, gezien de nauwelijks afbreekbare kwaliteit van kunststof. Moore beloofde kinderen geld als ze al het plastic op een strand in Californië zouden verzamelen. Gouverneur Arnold Schwarzenegger en zijn toenmalige vrouw kwamen een kijkje bij hem nemen, toen hij de oogst tentoonstelde. Op zijn hoofd bij die gelegenheid geen kapiteinspet, maar een gevonden plastic ‘strohoed’.

Hier de bijdrage van Moore aan een van de TED-talks:

Kapitein Moore ontdekte de ‘Plastic Soup’ in 1997, toen hij na een race niet de gebruikelijke route van Hawaii naar de westkust terugnam. “Elke keer dat ik aan dek kwam om de horizon te bekijken, zag ik een een zeepdoosje, een flessendop, of een stuk ander onbestemd plastic voorbij dobberen. Ik zat middenop de oceaan en ik kon met geen mogelijkheid dit plastic vermijden.” Sindsdien is het bestuderen en het actie voeren tegen de Plastic Soup zijn levenswerk geworden. Hij ontwikkelde samen met de Southern California Coastal Water Research project programma’s om de hoeveelheid plastic deeltjes in kustwateren en in zee te kunnen meten, een protocol dat inmiddels wereldwijd wordt gebruikt. Zijn eerste grote studie verscheen in 1999 en bracht een schok teweeg. Moore vertelde toen dat er in de Stille Zuidzee zes keer meer stukjes plastic gemeten waren, dan deeltjes. Plankton.
Op het Nationaal Sustainability Congres (NSC) in Den Bosch presenteren meerdere partijen primeurs. Het gaat onder meer om de uitreiking van verschillende duurzame certificaten, de lancering van een duurzame app en de aftrap van het samenwerkingsproject ‘De Slimme Buurt’ voor energiebesparing in bestaande woningen.

+ Uitreiking van een BREEAM NL-certificaat door Dutch Green Building
Council.
+ Uitreiking van een Cradle-to-Cradlecertificaat aan Forbo Flooring door EPEA Nederland.

+ Uitreiking DHV ISO 26000 Koploperbokaal aan Albron door Dick Hortensius, clustermanager NEN Management Systemen.
+ Lancering webtool Zelfverklaring ISO 26000 door NEN.
+ Ondertekening samenwerking project ‘De Slimme Buurt’, energiebesparing in de bestaande woning (Enexis, gemeente ‘s-Hertogenbosch, Builddesk en communicatiebureau 5plus1).
+ Lancering Duurzaam24.TV.
+ Opening koffer Duurzame Dinsdag 2012.
+ Introductie Ecover-productenlijn voor 2012 door Lyreco.
+ Lancering duurzame app voor iPhone-gebruikers.

In de middag verzorgt Shell een “Energy Future Circle”. Dit is een interactieve sessie onder leiding van Jan Douwe Kroeske. Drie experts discussiëren over de vraag hoe de energievoorziening in 2050 eruit moet zien. Duurzaamheidsgoeroe Wayne Visser sluit het congres af met een lezing over de CSR 2.0.

Het NSC is met meer dan zeshonderd bezoekers het grootste evenement op het gebied van duurzaamheid. Het vindt plaats op woensdag 30 november in het Congrescentrum 1931. Advies- en ingenieursbureau DHV en het congresbureau CKC zijn de organisatoren.

Aanmelden kan via deze link