Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
zonnepanelen op Texel
zonnepanelen op Texel
11 mei 2013

Europa stopt dumpen Chinese zonnepanelen

Wie nog snel een paar goedkope zonnepanelen wil kopen, moet echt snel zijn. Aan het einde van dit jaar stopt de Europese Unie het dumpen van goedkope Chinese zonnepanelen, ter bescherming van de eigen industrie. Dat kan prijsstigingen tot 70 procent tot gevolg hebben.

De Europese Commissie heeft deze week ingestemd met een antidumping-heffing voor zonnepanelen die naar Europa worden geëxporteerd. Het gemiddelde heffingstarief bedraagt 47 procent, maar fkan oplopen tot 67,9 procent De regeling vloeit voort uit een Europees onderzoek naar dumping en zal vanaf december vastgesteld worden. Het antidumping-beleid zal voor de komende vijf jaar gelden. De Verenigde Staten is de EU al voorgegaan. Dit had tot gevolg dat Chinese ondernemingen failliet gingen, omdat ze hun hoge schulden niet meer konden aflossen. 

Volgens de Wall Street Journal is de prijs van Chinese zonnepanelen tussen 2009 en 2012 met 75 procent gedaald. De krant kreeg inzage in het onderzoek naar de prijsdumping.

Het gevolg werd in het onderzoek ook duidelijk. De werkgelegenheid in de Europese zonnepanelenindustrie is aan een daling begonnen, na nog 32 procent te zijn gegroeid in de periode 2009-2012.

De EU wil op deze manier een einde maken aan de dominantie van China, dat dankzij goedkope zonnepanelen de Europese zonnesector voor meer dan 80 procent in handen heeft. De export van Chinese zonne-energieproducten naar de Europese Unie bedroeg in 2011 zo’n 21 miljatd euro. Chinese zonnepanelen zijn gemiddeld 45 procent goedkoper dan Europese, omdat er een enorme overproductie van zonnepanelen in China is. Dat zou ook vaak met staatssteun gepaard gaan.

Het besluit van de Europese Unie staat nog niet helemaal vast. Later dit jaar zal de definitieve beslissing gemaakt worden. Het Chinese ministerie van Handel probeert de EU op andere gedachten brengen: “Wij willen geen handelsoorlog tussen de twee kanten zien. We hopen dat de EU een zorgvuldig besluit zal maken over de Chinese zonnepanelen.”

“Het zou een verkeerde boodschap aan de wereld zijn wanneer er protectionisme komt,” zegt ook de Chinese ambassadeur van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). China is een grote speler op de markt. De productie van zonnepanelen verviervoudigde tussen 2009 en 2011. Europa was in 2012 goed voor de helft van de wereldwijde vraag – die zo’n 59 miljard euro bedraagt.

Volgens diplomaten moet de EU een compromis sluiten met de Chinese minister van Handel, Gao Hucheng. Een minimumprijs van zonnepanelen lijkt volgens hen de beste oplossing.

Meer hierover in Greentech Media