Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Eigenaarschap
Eigenaarschap
05 februari 2021

Circulair bedrijventerrein heeft 1 eigenaar nodig

De meest succesvolle circulaire bedrijventerreinen zullen een enkele commerciële eigenaar hebben. Zij zullen het beter doen dan bedrijvenparken waar het eigendom van het terrein versnipperd is over vele verschillende partijen. Deze voorspelling doet wetenschapper dr. Kjell-Erik Bugge. Hij ziet dat bestaande bedrijvenparken nu vervallen omdat overheden steeds weer nieuwe terreinen ontwikkelen, om zo aan geld te komen.

Deze conclusie staat in de P+ Special van deze week ‘Eigenaarschap basis voor succes’. Het voorkomen van gefragmenteerd grondbezit is een belangrijke boodschap voor bestuurders.

In P+ worden twee bedrijvenparken bij Arnhem vergeleken. Beiden hadden een slechte naam. Beiden koesteren nu ambities om de circulaire economie te realiseren. Wie gaat dit waarmaken? Industriepark Kleefse Waard (IPKW) of InnoFase? Wetenschapper Kjell-Erik Bugge voorspelt in P+: dat zal het terrein zijn dat één commerciële eigenaar telt.

Bugge is een van de wetenschappers die deel uitmaken van de interdisciplinaire ‘Community Sociaal Circulair’ van Het Groene Brein. De groep brengt zoveel mogelijk actueel onderzoek naar sociale innovatie samen en wisselt ook onderling onderzoeksresultaten uit. Dit levert nieuwe inzichten op en laat ook zien waar er nog gaten in de huidige kennis zitten. De community is ontstaan in samenwerking met de Goldschmeding Foundation.

Een vraag aan Kjell-Erik Bugge van Saxion Hogeschool in P+.

Welke partij helpt dat oude bedrijventerrein er weer bovenop?

“Een gezamenlijke trekker. Een partij die echt kan duwen, trekken en sleuren. Dat is iets anders dan een ambtenaar die probeert te verbinden, of een hardwerkende parkmanager. Industriepark Kleefse Waard is daarom interessant. Het hele terrein is in 2003 gekocht door een grote ontwikkelaar, ondersteund door een consortium van banken. Het was een verouderd gebied, maar die bundeling van krachten is goud waard. Een enkele commerciële organisatie heeft een grotere slagvaardigheid dan een gemeente of een ondernemersvereniging. Dat zie je ook bij de High Tech Campus in Eindhoven, dat eigendom is van Marcel Boekhoorn. Vergelijk het met een huizenbezitter. Die zal nooit een nieuwe serre bouwen voordat hij het lekkende dak heeft gerepareerd. In Industriepark Kleefse Waard biedt de eigenaar een breed scala aan faciliteiten, van een parkrestaurant in het groen tot vergaderruimte, een goede beveiliging, een bootcamp… Kortom: alles om de mensen die op dit terrein werken met elkaar te verbinden.”

Download gratis de P+ Special ‘Eigenaarschap basis voor succes’.

Downloads

Meer info download je hier:

Eigenaarschap basis voor succes (1866 kb)