Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Joe Merino Circular bruin
Joe Merino Circular bruin
08 februari 2019

Warme truiendag: circulaire Joe Merino

Het gaat goed met de mooiste 100 procent circulaire trui van Nederland. Dit jaar is het assortiment uitgebreid met twee nieuwe kleuren. Deze zijn net als de blauwe van vorig jaar gemaakt van afgekeurde truien van kostbare merino wol. Wij doen op warme truiendag 15 februari de bruine 'magic mix’ Joe Circular aan, maar er is ook een nieuwe 'mix grey'. 

Joe Merino is een Amsterdams kledingmerk opgericht in 2011 door Ron Beckers en Marc Sijtstra, met als doel het voor mannen gemakkelijker te maken zich goed te kleden. De collectie bestaat uit truien, vesten, sweaters, shirts, sokken en sjaals. Het aanbod bestaat uit twintig stijlen, zes maten (S tot XXXL) en meer dan vijftig kleuren.  Prijzen variëren van 97 euro voor de Joe V-neck of Crew tot 180 euro voor de Joe Sail. Alles geproduceerd in een prachtige kwaliteit merino wol, met warmte- en vochtregulerende eigenschappen, waardoor de truien goed beschermen tegen kou, maar binnen niet te warm zijn. Bovendien biedt Joe een reparatie service zodat je een iets beschadigde trui niet weg hoeft te gooien. 

Ron Beckers (1961, foto) en Marc Sijtstra ontmoetten elkaar in een anti-kraak kantoor in Amsterdam Schinkel, een klassieke start-up omgeving. Hun gedeelde verleden op de Business University Nyenrode bleek een goede basis om samen aan een nieuw avontuur te beginnen. Ron had jarenlange ervaring in de textiel met zijn eigen modemerk Bellissima. Zij hebben het bedrijf letterlijk 'vanaf de draad' zelf opgebouwd, de eerste levering zelf opgehaald op Schiphol, de eerste truien in een café aan vrienden verkocht. Daarna hebben ze hun bedrijf met veel plezier iedere dag een beetje verbeterd met dezelfde gedachte: het voor mannen makkelijker te maken om er goed uit te zien.

De impact van de mode-industrie op het milieu is enorm. Alleen al in Nederland verdwijnt jaarlijks 235 miljoen kilo kleding in de prullenbak: elf kilo per persoon. Overproductie en fast fashion zorgen voor dumpprijzen en dat werkt weer dumpgedrag in de hand. Alle Joe Merino-producten zijn tijdloze klassiekers die jarenlang garant staan voor een stoere uitstraling en prettig draagbaar comfort op koude dagen – ideaal dus, voor Warmetruiendag.

Voor de Joe Circular is gebruik gemaakt van versleten of garen van eigen truien, verkregen uit items met productiefouten en beschadigde exemplaren. De trui werd ontwikkeld in samenwerking met Loop. a life, waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de truien op kleur sorteren. Vervolgens worden deze vervezeld en tot nieuw garen gesponnen. 

De truien van Joe Merino zijn verkrijgbaar bij de Joe Stores in Amsterdam, Antwerpen en Düsseldorf. De Joe Circular is ook online te bestellen voor 130 euro.