CLOSING THE LOOP 2013: De impact van uw deelname
Als lezer van P+ bent u uitgenodigd. Kom naar Closing the Loop 2013, de internationale conferentie over de circulaire economie op 2, 3 en 4 oktober. Hoofdredacteur Jan Bom denkt dat uw komst impact heeft.
Bom schrijft in zijn voorwoord in de nieuwe P+ over impact en circulaire economie het volgende:
"Iedereen zegt het, zonder te beseffen wat voor complexe berekeningen er achter schuil gaan: ‘Dat heeft een hoop impact gehad, zeg.’
Het leuke van deze o zo trendy toverspreuk is dat niemand je zal tegenspreken. Toehoorders zitten braaf te knikken. Niemand wil spelbreker zijn en doorvragen, ook al weten we bijna geen van allen precies waar we het over hebben als we over impact praten. Maar dan is daar dr. Karen Maas, die promoveerde op het onder- werp. Zij heeft een prima definitie: ‘Impact is het effect van een organisatie op de maatschappij.’ Daar zit geen woord Chinees bij.
Meten is weten. Wat gaan we voor getallen op de reken- machine intikken? Neem de circulaire economie, genoemd in de regeringsverklaring en drie dagen lang het thema van de conferentie ‘Closing the Loop 2013’ op 2, 3 en 4 oktober. Wanneer kun je nu zeggen dat recycling en upcycling positieve impact heeft?
We gingen op de Erasmus Universiteit bij deze wetenschapster te rade die ons eerst leerde wat we vooral nìet moeten denken. Impact betekent dus: niet alleen kijken of je je doel bereikt op een manier die causaal is en toerekenbaar. Fout is de vraag te stellen: is het effect het resultaat van de eigen activiteiten en niet die van een ander? Want: het gemeten effect hoeft helemaal geen impact te zijn, maar kan ook output of outcome wezen.
De output is bijvoorbeeld een nieuw bedrijf of nieuwe afdeling die ingezameld plastic omzet naar een nieuw product, de outcome is de vraag of die producten ook verkocht worden. Goed om te weten, maar het is niet wat we onder impact moeten verstaan. Impact is de vraag: draagt deze productie werkelijke bij aan het beëindigen van de roofbouw die wij op de aarde plegen, door natuurlijke hulpbronnen als aardolie uit te put- ten, de grondstof van vele plastics en kunststoffen...
Dit nummer van P+ gaat zowel over het meten van impact als over de noodzaak om de productie zo te reorganiseren, dat we dezelfde hoeveelheid grond- stoffen oneindig kunnen hergebruiken.
Dat zou wel eens heel goed kunnen uitpakken voor Nederland. We moeten wèl slim zijn, snel ook en onze positie als doorvoerhaven voor het Europese achterland optimaal benutten. Al onze specialismes op het gebied van handel en logistiek hebben we nodig. Dan zie ik zelfs nog wel een herindustrialisatie van bedrijfstakken ontstaan, die we in het verleden zijn kwijtgeraakt.
Denk eens aan onze glorieuze textielindustrie, rondom Enschede en Tilburg. De fabrieken daar waren in het verleden goed voor één op de drie banen. Aziatische sweatshops en kinderarbeid bleken echter goedkoper.
Nog niet alles is verloren, gelukkig. Lees in dit nummer over de potentie van de digitale inkjetprinter voor technisch textiel die TenCate deze zomer in Nijverdal in gebruik heeft genomen. Dit geniale apparaat kan op weefsel zelfs een radiografische code (RFID) printen, waarop precies kan worden aangegeven uit welke materialen een stuk bedrukt doek bestaat. Daarmee kan een immens probleem worden opgelost. Kledingzaken als C&A zouden straks het statiegeldsysteem op gebruikte kleding kunnen gaan perfectioneren. Je gooit de hele handel op een lopende band en de scanner sorteert op grondstof: wol, katoen, acryl. Dàt is de volgende stap, na de introductie van de sorteermachine bij Wieland textiel die het selectieproces nu nog moet doen op basis van een database met vele tienduizenden foto’s.
De digitale textielprinter van TenCate laat óók zien hoe belangrijk het is om Europees te denken.De baanbrekende printtechnologie, die ons dus ‘intelligent textiel’ gaat brengen, is ontwikkeld in Groot-Brittannië. De machinebouw komt uit Italië. De ontwikkelingssteun komt uit Brussel. Het zou heel mooi zijn om direct een labeltje ‘Made in Holland’ op het textiel mee te printen, maar ‘Made in Europe’ vind ik nòg mooier. Dat is dan ook de werktitel geworden van onze conferentie ‘Closing the Loop’. De circulaire economie biedt ons de kans om productie terug te halen naar onze goede Oude Wereld.
De gerenommeerde garen- en stoffenontwerpers in Italië zitten er al helemaal klaar voor. Een flinke dele- gatie Italiaanse beslissers komt naar onze conferentie in Scherpenzeel, in het Awarehouse van Interface.
Ik hoop, net als vorig jaar, op deze inspirerende ontmoeting nog eens twaalf andere nationaliteiten te mogen begroeten.
Komt u ook? Dan kan ik later aan Karen Maas vragen of onze gebundelde krachten impact hebben."
Aanmelden voor Closing the Loop 2013