Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Paul Polman
Paul Polman
08 november 2020

Complimenten van Paul Polman e.a.

Oud-CEO van Unilever Paul Polman las ‘Changing the Game’ en schreef: ‘Leiders, begrijp dat systeemverandering een teamsport is’. Dat stelt hij in het voorwoord van ‘Changing the Game’, waarin hij hoofdauteurs Lucas Simons en André Nijhof complimenteert: ‘Dit boek biedt het nieuwe frisse denkwerk waar we net op zaten te wachten’. 

‘Changing the Game’ is volgens Polman ‘een waardevol handboek voor wie groter wil denken. Lees het, bespreek het, test het en maak er goed gebruik van’.

Polman geeft in zijn zeer persoonlijke voorwoord een inkijkje in de jaren dat hij bij Unilever aan het roer stond.  Hij noemt ons huidige economische model destructief, omdat het leidt tot een steeds grotere ongelijkheid en tot opwarming van de aarde. Daar moeten we mee stoppen, waarschuwt Polman opnieuw: ‘Als je in een gat bent gevallen, moet je ophouden met graven’.

Makkelijk is dat niet, geeft hij toe. ‘Ik zal niet doen alsof dat een makkelijk ritje is. We hebben dan ook niet alles bereikt waar we op hoopten. Natuurlijk moesten we enkele belangrijke concessies doen, maar door aan ons Unilever Sustainable Living Plan en onze principes vast te houden, konden we onze aandeelhouders een rendement van bijna 300 procent aanbieden over een periode van tien jaar. Plus groei waar de rest van de industrie van profiteerde. En dat was alleen omdat een fantastisch team van mensen leerde groter te denken dan we zelf zijn.”

De belangrijkste boodschap van Polman: “De auteurs maken duidelijk dat de meeste duurzame bedrijven de ondernemingen zullen zijn die boven het gebruikelijke MVO-niveau uitstijgen, hoe goed bedoeld ook, om hun activiteiten fundamenteel in dienst te stellen van het grotere goed. Het zullen die bedrijven zijn die grote kansen zien in deze aanpak. Ze herkennen dat winst, veerkracht en levensduur een afgeleide zijn van het kiezen van een duidelijk Poolster.”

Wie wil er geen deel uitmaken van zo’n verandering? Dat vraagt Polman zich af, die zijn ervaring nu ten dienste stelt van de organisatie IMAGINE, waarin topleiders nadenken over een gezonder systeem waarin alles en iedereen op deze planeet kan overleven. 

Naast Polman lazen tal van andere prominente denkers vooraf ‘Changing the Game’. Ook zij bevelen het van harte aan.

Feike Seibesma, oud-CEO van DSM: “Als je serieus met duurzaamheid bezig bent, bestudeer dan dit boek en pas het toe”.

Hoogleraar Edward Freeman van de Darden School of Business in Virginia: “Een fantastisch boek”.

John Elkington, ‘uitvinder’ van People Planet Profit, over het veranderen van spelregels: “Dit is krachtig en noodzakelijk”.

Bestellen van Changing the Game is mogelijk vanaf 11 november 2020.

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier