Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Jacqueline Scheidsbach, Impact Centre Erasmus
Jacqueline Scheidsbach, Impact Centre Erasmus
13 november 2022

Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) voor 50 duizend ondernemingen

Maar liefst zo’n 50 duizend ondernemingen moeten al over 20 dagen aan de slag met de Corporate Sustainability Reporting (CSRD) die het Europees parlement deze week heeft aangenomen. Consultancies hebben het heel druk en ook de voorlichtingsdagen over deze richtlijn van het Impact Centre Erasmus zitten topvol, zo meldt directeur Jacqueline Scheidsbach.

De huidige regels voor duurzaamheidsverslaggeving gelden nu nog voor zo’n 11.700 ondernemingen in Europa. Vanaf 1 januari 2025 zijn alle bedrijven met meer dan 250 medewerkers, een balanstotaal van 20 miljoen of een omzet van 40 miljoen verplicht,  over hun maatschappelijke impact te rapporteren. Die transparantie gaat leiden tot innovatie en meer communicatie, zo is de verwachting. Maar vooral: meer maatschappelijke impact, vooral op sociaal terrein. Om voor de verslaggeving gereed te zijn, moet er al over 20 dagen begonnen worden met het verzamelen van data.

Directeur Jacqueline Scheidsbach van het Impact Centre Erasmus merkt hoe groot de behoefte is aan goede informatie over toepassing van de nieuwe Richtlijn. “Dinsdag aanstaande geven we voor de tweede keer een uitverkochte voorlichting over de CSRD en de gevolgen aan accountants, CFO's en controllers van bedrijven. In april dit jaar bleek uit de reacties dat veel bedrijven én accountants niet weten wat er op hen af komt. De wetgeving is 'rules based' dus je kunt er niet omheen. Ook realiseren veel organisaties zich niet dat het niet alleen de organisaties betreft die rechtstreeks onder de CSRD vallen. Vanwege ketenverantwoordelijkheid gaan ook het mkb het merken, evenals de accountants in dit segment.”

Er is een enorme inhaalslag op komt, volgens Scheidsbach: “De grote bedrijven zijn veelal nog niet klaar, het mkb en hun accountants zeker nog niet. Het wordt een aardverschuiving waarbij het conventionele accountancy en finance en control werk gecombineerd moet worden met kennis van sustainability c.q. CSR in de brede zin van het woord zoals ook Impact Centre Erasmus deze al jaren hanteert in haar onderzoek en onderwijs. Neem het Executive Program CSR: in deze leergang voor professionals besteden we dan ook al enige tijd aandacht aan de CSRD die nu feit is.” 
Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier