Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Cover Een Andere Wereld
Cover Een Andere Wereld
22 april 2020

DOEN: Duurzaamheidseisen bij steun aan KLM

Stel duurzaamheidseisen wanneer grote bedrijven als KLM om overheidssteun van de overheid vragen vanwege de coronacrisis. Dat vindt directeur Anneke Sipkens van Stichting DOEN. Het is nu de tijd om te bepalen wat de maatschappelijke waarde van bedrijven en organisaties is, zegt ze in de P+ Special van deze week. “Laat een deel van de beoogde staatsteun aan KLM ten goede komen aan het bouwen van supersnelle duurzame treinverbindingen tussen de belangrijke Europese steden. Is het een raar idee als ik al een KLM-trein zie rijden?”

De P+ SpecialEen andere wereld’ verkent de inzet van burgerinitiatieven tijdens de coronacrisis. Wat deden zij wanneer hun locaties moesten sluiten, om besmetting met het COVID-19-virus te voorkomen? Stichting DOEN speelt een belangrijke rol in de ondersteuning van deze lokale organisaties, die al veel langer strijden tegen eenzaamheid onder ouderen en integratie van nieuwkomers in stadswijken en dorpen.  

Directeur Anneke Sipkens (1962) van Stichting DOEN houdt tijdens de coronacrisis het hoofd koel. Zakelijk stelt ze dat er nu goede financiële keuzes moeten worden gemaakt. Naar wie gaat de miljardensteun van de overheid? Maken we niet de fout om bedrijven te ondersteunen die eigenlijk tot het verleden behoren? Of kiezen we voor sectoren die ons hervonden gevoel van ‘samen-kunnen-we-de-crisis-aan’ vertegenwoordigen? En waar we dus ook andere wereldproblemen mee kunnen oplossen?

Sipkens in P+: “De coronacrisis laat zien dat mensen steun putten uit de saamhorigheid. Niemand wil in een land leven waar wél alles gedaan wordt om het bedrijfsleven de vrije hand te geven, maar waar geen goede gezondheidszorg en geen goed onderwijs is, waar het onveilig is, waar geen aandacht is voor duurzaamheid, waar de openbare ruimte door de markt wordt geregeerd. Mensen willen met elkaar een betere wereld maken. Er voor elkaar kunnen zijn. Elkaar kunnen helpen. Samen de schouders eronder zetten. Genieten van schone lucht en volop groen en van het mooiste wat de mens is gegeven: het kunnen genieten van muziek, dans, toneel en zang.”

Sipkens wil erkenning voor deze ‘maatschappelijke’ waarden. “Ik vraag mij of het kabinet zich bij het bepalen van de hoogte van de financiële ondersteuning laat leiden door deze behoeften van de bevolking. Dat het bij het verdelen van steun dus niet alleen gaat om de economische waarde. Dat het nu juist een moment is om de duurzame en sociale keuzes te maken door nadrukkelijk de maatschappelijke waarde van de verschillende sectoren mee te nemen. En ons, de kiezers, de bevolking, daarin mee te nemen. En dat ook in de persconferenties van de premier aan bod te laten komen.”

De steunaanvraag van het bedrijf booking.com leidde al tot heftige negatieve reacties on sociale media, omdat dit bedrijf grote winsten wegsluist. De oplossing van Sipkens: “Als de KLM staatssteun zou moeten krijgen, geef het bedrijf dan meteen een pakket van duurzaamheidseisen mee, zoals het vliegen op schone brandstof. En laat een deel van de beoogde staatsteun aan KLM ten goede komen aan het bouwen van supersnelle duurzame treinverbindingen tussen de belangrijke Europese steden. Is het een raar idee als ik al een KLM-trein zie rijden?”

Lees het complete interview van Anneke Sipkens in de nieuwe P+ Special “Een andere wereld’. Daarin worden ook drie burgerinitiatieven geportretteerd: de StadmakersCooperatie, het Wijkpaleis Rotterdam-West en Het Vogelnest in Dordrecht.

Downloads

Meer info download je hier:

Een andere wereld (1273 kb)