Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Dendroloog Jaap Smit Floriade 2022
Dendroloog Jaap Smit Floriade 2022
18 februari 2022

De 16 beste klimaatbomen voor in de stad

De zoektocht naar de perfecte ‘klimaatboom’ voor in de stad komt uit op soorten uit zuidelijke landen. Daar groeien bomen die gewend zijn aan hete droge zomers. Zij maken meer kans om in de Nederlandse steden van straks te kunnen overleven. 

Over deze speurtocht gaat de P+ Special van deze week: ‘Wat is de beste klimaatboom’. De PDF is op de website van bio-diversity.nl ook door te bladeren.

De speurtocht naar klimaatbestendige bomen voert naar het Arboretum van de komende Floriade Expo in Almere. Daar plantte dendroloog Jaap Smit maar liefst 650 soorten bomen en cultivars aan.

Voor P+ maakte hij een persoonlijke selectie van 16 bomen die kans maken om te overleven in de steeds hetere steden. Hij vroeg zich daarbij af: wat zal het klimaat in de Nederlandse steden in het jaar 2070 zijn, wanneer deze bomen er nog steeds moeten groeien?

Opmerkelijk is dat er twee soorten noten in zijn selectie zitten: een tamme kastanje en een pecannoot. Geen citroenen of sinaasappels, dus. Zelfs de bij particulieren populaire olijfboom staat niet op zijn lijst, laat staan een palmboom. “Almere is Los Angeles niet”, zegt deze boomdeskundige in de P+ Special.

De meeste van deze ‘klimaatbomen’ zijn interessant voor insecten en zijn bladverliezend, dus passen bij onze seizoenen. Een aantal bomen kan bovendien nog steeds een stevig wintertje goed verdragen. 

Deze soorten zijn vanaf 14 april allemaal te zien op de Floriade Expo 2022 in Almere. In het Arboretum zijn ze in de op alfabetische volgorde gerangschikte vakken met bomen makkelijk te vinden.
 
 1. Acer cappadocicum (Kolchische esdoorn)
 2. Aesculus flava (Amerikaanse paardenkastanje)
 3. Alnus japonica (Japanse els)
 4. Callocedrus decurrens (Wierookceder)
 5. Carya illinoinensis (Pekannoot)
 6. Castanea Sativa (Tamme kastanje)
 7. Catalpa speciosa (Grootbloemige trompetboom)
 8. Cryptomeria japonica Rasen (Japanse cipres)
 9. Fagus orientalis (Kaukasische beuk)
 10. Larix kaempferi (Japanse lariks)
 11. Parrotia persica 'Bella' (Perzisch ijzerhout)
 12. Paulownia fortunei ‘Minfast' (Anna Paulownaboom)
 13. Populus berolinensis 'Berlin' (Siberische balsempopulier)
 14. Pterocarya stenoptera (Chinese vleugelnoot)
 15. Salix babylonica 'pendula' (Chinese treurwilg)
 16. Syringa pekinensis (Chinese sering)