Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Hans de Boer VNO-NCW
Hans de Boer VNO-NCW
24 september 2014

De Boer: "Het kan mij niet duurzaam genoeg zijn"

De nieuwe voorzitter van ondernemersorganisatie VNO-NCW heeft zijn statement over MVO gemaakt. Hans de Boer: "Het kan mij niet duurzaam genoeg zijn."

Dat schreef hij op de website van de organisatie waar hij sinds dit jaar voorzitter van is. De Boer kenden we al lang als de drijvende kracht achter grote landelijke werkgelegenheidsprojecten. Een sociaal bewogen Fries, niet bang om zijn uitgesproken mening te geven. We citeren zijn column, naar aanleiding van de Klimaattop in New York

"Of ik wel wat met groen en duurzaamheid heb, werd mij laatst gevraagd. Want ja, bedrijven en zo, die zijn toch altijd alleen maar tegen dat soort dingen. Ik stond even naar adem te happen, want je weet bijna niet waar je moet beginnen bij zo iemand, die de afgelopen dertig jaar blijkbaar onder een rots heeft geleefd.

Maatschappelijke verantwoordelijkheden
Ik besloot maar niet te beginnen over dat ondernemers óók mensen zijn. Mensen die zich bewust zijn van hun maatschappelijke verantwoordelijkheden, ook als het gaat om milieu en klimaat. Nee, ik wees er om te beginnen op dat Nederland één van de welvarendste landen ter wereld is, maar wel wat extra groeikansen kan gebruiken. En dat veel Nederlandse bedrijven, van multinational tot kleine mkb'er, die kansen al heel wat jaren zien in duurzaamheid. En niet zonder succes: in onze dichtbevolkte delta is het verdraaid goed gelukt om economie en milieu met elkaar te verbinden.

Noodzakelijke vergroening economie
Innovatief ondernemerschap is daarbij altijd de sleutel geweest. Maar niet alleen in ons kleine kikkerlandje – overigens in het bezit van een middelgrote economie – ook op het wereldtoneel kan het Nederlandse bedrijfsleven zich hiermee profileren. Of beter gezegd: een steentje bijdragen aan de noodzakelijke vergroening van de economie en tegelijkertijd geld verdienen.

Klimaattop VN in New York
Vanmiddag laat de Dutch Sustainable Growth Coalition daar weer een staaltje van zien tijdens de VN Climate Summit in New York. Zij leggen daar een fantastisch pakket op tafel voor de concrete aanpak van het wereldwijde klimaatvraagstuk dat door het Nederlandse bedrijfsleven breed wordt gesteund. De Nederlandse industrie biedt aan om de CO2-uitstoot verder naar beneden te brengen, Nederlandse banken bieden aan om dit soort projecten te financieren en de Nederlandse watersector biedt aan om problemen als gevolg van het veranderende klimaat waar dan ook aan te pakken. Kansen die tegelijkertijd goud en groen zijn.

Nederland nog veel meer te bieden
Persoonlijk ben ik ervan overtuigd dat we zelfs nog veel meer te bieden hebben als we meer werk zouden maken van de vermarkting van de energie-efficiënte oplossingen waar Nederland zo sterk in is. Het kan mij niet duurzaam genoeg zijn."

Hier de webpagina met de visie van De Boer