Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Belgische soldaten
Belgische soldaten
07 maart 2012

Belgische militairen krijgen minder vlees

Geen 150 gram vlees, maar slechts 100 gram per dag. Zeshonderd Belgische militairen die eten in de kantine in Neder-over-Heembeek werken zo aan de bestrijding van overgewicht. Zes op de tien soldaten zijn te dik.

Het verschil tussen 100 gram vlees en 150 gram scheelt zo'n 120 tot 150 calorieën.  Veel mensen realiseren zich niet dat vlees snel dikker maakt. Ooit een hele dikke vegetariër gezien?

“Wie daarna nog honger heeft, mag nog wat vlees bijvragen”, zei Patrick Mullie in een Belgische krant, voordat het experiment in januari startte. Hij is voedingsspecialist van het leger. Er worden ook extra groenten en aardappelen voorzien. Als dit experiment slaagt, is het leger van plan om de vleesconsumptie in alle kazernes terug te schroeven.

Het Belgische leger startte ook een andere service, in de strijd tegen te dikke soldaten. De digitale dieetcoach waarop militairen sinds kort ook beroep kunnen doen, geeft voedingsadvies op maat. Wie zijn gewicht, lengte en eetgewoontes invoert, krijgt vervolgens een e-mail met een persoonlijk voedingsplan en nuttige tips. Deze begeleiding duurt twee maanden lang. Na zes maanden neemt de dieetcoach opnieuw contact op. Wie op dat moment terug is bijgekomen, krijgt opnieuw begeleiding.

Bij de start schreven 326 militairen zich in voor de dieetcoach. Een derde gaf al op, een derde verloor effectief gewicht en nog eens een derde schreef zich alleen in om zich te informeren, schreef de krant Het Laatste Nieuws. De maatregelen tegen overgewicht zijn nodig, want onderzoek leert dat zes op de tien militairen lijden aan overgewicht.