Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Brandweerkazerne van hout
Brandweerkazerne van hout
31 januari 2023

Duitse brandweerkazerne van hout

Duitse brandweermannen die kiezen voor een houten brandweerkazerne. Wie nu nog twijfelt over de kwaliteit van houtbouw...

De nieuwe kazerne staat in de Duitse stad Tübingen. De architecten gebruikten 380 kubieke meter FSC-gecertificeerd hout uit de eigen regio en het Zwarte Woud. Daarmee kon een hal voor de brandweerwagens worden gecreëerd van zeven meter hoog. Financiële steun voor dit opvallende project kwam, van het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling. 

Ook het bedrijfsrestaurant kreeg een aankleding van verschillende houtsoorten. Eikenhout op de vloer en gelamineerde plafonds van lokaal vurenhout. Zelfs de verwarming is op hout, met een energie-efficiënte houtpelletkachel waardoor de kazerne door een perfecte isolatie voldoet aan de lage energie-eisen van een Passiefhuis.

Het platte dak? Dat is door Gaus Architecten deels bedekt met zonnepanelen en is deels groendak.

En is er dan niemand geweest die tegen dit plan was om voor de bouw van een brandweerkazerne voor brandbaar materiaal te kiezen? Nee. Zelfs de burgemeester van Tübingen niet, die wel een leuke kwinkslag naar bakstenen maakte bij de opening van het gebouw. “Met de nieuwbouw bestaande uit houtskeletbouw, ontstond een nieuwe bouwsteen van duurzame gemeentelijke architectuur.”

Waar zouden ze zich in Tübingen ook zorgen over maken? Mocht ergens in de kazerne alsnog brand ontstaan, dan staat er een dikke rij aan brandweerauto’s gereed om de boel te blussen.

Naschrift Jan Bom: Na publicatie van dit bericht op LinkedIn bleek de Duitse houten brandweerkazerne geen primeur te zijn. Onze contacten wezen er op dat al eerder in Nederland en België kazernes uit hout zijn opgetrokken. Als voorbeelden werden genoemd drie recent opgeleverde brandweerkazernes in de gemeente gemeente Altena, en een tien jaar geleden door hetzelfde Gaus Architecten (met een Nederlandse eigenaresse Saskia Gaus-Mens) gebouwde kazerne in ons land. Ook de brandweerkazerne van Wilrijk in België ging de Duitsers voor.