Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
stortvloed 2
stortvloed 2
15 januari 2017

Wat deden de 10 duurzame beleggingsfondsen van P+?

De redactie van P+ heeft een eigen lijst van 10 duurzame beleggingsfondsen samengesteld, met als belangrijkste criterium: toegankelijkheid voor de particuliere consument die gemakkelijk duurzaam wil beleggen.

Ander criterium: Voor zover fondsen al wat langer bestaan, over de jaren heen een goed rendement. De sterren die de Morningstar uitdeelt en symbool staan voor winstgevendheid op lange termijn worden daarbij meegewogen.

De lijst is hierdoor heel gevarieerd van samenstelling. Aandelenfondsen van grote, middelgrote en kleine bedrijven staan door elkaar, zelfs een mixfonds waar ook obligaties in zitten. Een fonds kan ook aan de beurs van Luxemburg genoteerd staan, vrij van dividendbelasting. Wanneer de ING Bank of Binck Fundcoach een fonds echter niet aanbiedt in het assortiment, staat het niet op de voorkeurslijst van P+.

Dit publiekscriterium levert een andere winnaar over 2016 op dan de snel uitdijende lijst van duurzame fondsen waar Morningstar zelf een winnaar uit put.

Bij ons komt het gloednieuwe Actiam Verantwoord Index Aandelenfonds als beste uit de bus, met een rendement van 11,56 procent (stand 31 december 2016). Ook twee andere nieuwkomers, van Kempen en UBS, maakten vorig jaar een bliksemstart. Of ze dit succes de komende jaren zullen volhouden, is voorlopig nog even koffiedik kijken.

Van de al vele jaren goed draaiende duurzaamheidsfondsen liet het gespecialiseerde sectorfonds ASN Milieu & Waterfonds een rendement van 9,08 procent zien, waar spaarders met hun spaarrente van rond het half procent jaloers op mogen zijn. Wie al tien jaar geld in dit fonds steekt, zag over elk jaar gemiddeld een rendement van 6,41 procent. De ASN Bank is met dit fonds momenteel dus de winnaar op de lange termijn.

Zie de complete top 10 in de P+ Special over duurzaam beleggen

Downloads

Meer info download je hier:

De top 10 in de Special over duurzaam beleggen (1636 kb)