Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Elektrische eend
Elektrische eend
30 november 2012

Eerste elektrische eenden gesignaleerd

Het blijft wachten op de officiële elektrische Eend. Wie het wachten beu is, kan een oude, omgebouwde Citroën 2CV bestellen.

Traction Électrique bouwt oldtimers zoals de 2CV om naar veilige, duurzame en schone auto’s van de toekomst. Dit is uniek in Nederland en sinds deze week volledig goedgekeurd door de RDW. Een ombouw als deze is nieuw. Zelfs voor de RDW die het duo aan een grondig keuringstraject heeft onderworpen.

Met resultaat; vanaf deze week zweven de twee omgebouwde oldtimers met kenteken stil door de straten van Gouda en Amsterdam. Dankzij de RDW goedkeuring is nu de weg vrij om meer en ook andere oldtimers om te bouwen naar elektrische voertuigen. De eerste bestellingen zijn al binnen; er wordt al gebouwd aan nog twee auto’s. Traction Électrique is een samenwerkingsverband tussen ZEVparts (Leen de Bodt), 2CV-électrique (Ruben Stern) en Knooppunt Everdingen (Jos van Oosten).

De twee omgekeurde 2CV’s zijn een Transat (bouwjaar 1984) en een AZAM (bouwjaar 1965). De auto’s hebben een actieradius van tussen de 100 en 200 kilometer en zijn sneller dan het origineel. De elektrische eend rijdt 135 km/u, waar  fabrieksorigineel circa 120km/u werd gehaald. De laadtijd van de accu’s bedraagt tussen 6 en 8,5 uur. De benzinemotor is vervangen door een 3-fase a-synchroon­motor zoals ook gebruikt in de meeste moderne fabrieksauto’s. Alle gevoelige elektronica is netjes afgeschermd in verband met radiostoring en immuniteit. De benzinetank is vervangen door de laatste generatie polymeer-ijzeroxide accu’s, met een Battery Management Systeem van 123electric, waardoor de accu’s optimaal behandeld worden. Dit resulteert in een levensduur van 3000 laadcycli.

De elektrische eend rijdt soepel, stellen de makers, zonder herrie te maken en zweeft bijna door het moderne verkeer. Een Zero Emission Vehicle is een belangrijke vooruitgang voor een smogvrije stad waar geen geluidswallen nodig zijn.

Voor een impressie van de Elektrische Eend