Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
ecofont sample
ecofont sample
13 juni 2013

Ecofont wint alweer de hoofdprijs

Zelf hebben we nooit gelooft dat het klopte. Hoe kan een lettertype dat dik genoeg moet zijn om er witte gaatjes in uit te sparen minder inkt gebruiken dan een klein en dun lettertype? Toch komt er aan de prijzenregen voor de makers van het Ecofont in Utrecht geen einde.

Alexander Kraaij, maker van het Ecofont, steekt nu weer de MKB Innovation Award in zijn zak, nadat hij met zijn collega's in 2012 de Sprout Challenger Award wonnen, in 2011 de Accenture Innovation Award en en 2010 in Madrid de European Environmental Design Award.

En dat door een lettertype te bedenken waarvan het geheim schuilt in het schieten van kleine gaatjes in de letters, die onze hersenen niet kunnen waarnemen. Het trucje zou tot een besparing van inkt leiden dat oploopt tot wel 50 procent, gemiddeld 28 procent. Grote vraag is dan natuurlijk met welk ander lettertype die vergelijking gemaakt wordt. Met wat typografen een ‘Light-version’ noemen, de lichtste versie van een serie letters, een font? Dan zou het Ecofont toch echt wel meer inkt moeten gebruiken. Als je de veelgebruikte Times neemt, een heel oud lettertype uit de tijd van het loden zetsel, dan zal de claim ongetwijfeld wel kloppen. Overigens, Kraaij biedt nu ook aan om in deze Times gaatjes te prikken, voor wie geen afscheid wil nemen van een letter met een schreef (zeg maar voetjes en dakjes, zoals vrijwel alle kranten gebruiken).

Het Ecofont is gebaseerd op de Vera Sans, die weer is afgeleid van de voor het beeldscherm ontwikkelde Verdana, een heel bekend lettertype. Ook dat is vreemd, want dit lettertype ‘zit nogal wijd op de bank’; de zinnen die je ermee maakt zijn veel langer dan tal van andere bekende fonts. Dus gaan er minder woorden op een A4-tje. Dat geldt trouwens ook voor een ander ‘economisch’ lettertype: de Century Gothic, die volgens onderzoek van de Universiteit van Winconsin nog minder inkt gebruikt dan onze nieuwe nationale vaandeldrager.

Als het om inktbesparingstips gaat: ook is het nog eens mogelijk om een lettertype net iets kleiner af te drukken, dus niet als 12 punts, maar 11 of 10. Ook voor oudere collega's nog steeds goed leesbaar. Ook dat scheelt enorm veel geld, want zowel cartridges als toner zijn peperduur. Fabrikanten geven hun printers zo ongeveer gratis weg, om hier winst mee te kunnen maken. Dubbelzijdig printen scheelt nog veel meer papier. En niet printen het allermeeste papier en inkt.

Hoe dan ook: Jaarlijks zou elke werknemer volgens Kraaij van Ecofont bv gemiddeld 11.000 printjes maken. En daar zit heel wat inkt op. Ecofont biedt twee producten om dit 'groene' lettertype te realiseren: Ecofont Software voor gebruik in kantooromgevingen en thuis en Ecofont Sans voor ondermeer kranten en magazines. In al meer dan 35 landen telt het bedrijf nu gebruikers: van thuisgebruikers tot zakelijke klanten. Wij denken dat de prijzenregen dan ook heel veel te maken heeft met de briljante handelsgeest van de makers van het font. Het bewijst ook dat duurzaamheid in een overvolle markt, zoals die van lettertypes, voor onderscheid kan zorgen.

De tweede plaats bij de MKB Innovation Award was voor ThermIQ uit Schiedam. Het systeem verwarmt slim ruimtes in huis en zo wordt tot 60 procent energie bespaard. ThermIQ ziet plaatselijke warmte als dé oplossing. Het infrarood verwarmingssysteem zorgt voor plaatselijke warmte, zodat er niet onnodig gestookt wordt in lege ruimtes. In plaats van de lucht, verwarmt het systeem objecten die zich in de ruimte bevinden: net als de zon doet in de natuur. Zo wordt alleen de gewenste plek verwarmd. Het ThermIQ-systeem is overal ter wereld te bedienen met een smartphone, tablet of pc.

De radicaal nieuwe zonnecellen van Tempress Systems B.V. uit Vaassen veroverde de derde plek. In samenwerking met ECN zette Tempress een nieuw, efficiënter type zonnecel in de markt, die het rendement van 'kristallijn' silicium zonnecellen met 6% verhoogt. Dit zogenaamde n-type, ontwikkeld door ECN, ging met bijbehorende machines van Tempress in één jaar van laboratorium naar massaproductie.

De jury beoordeelde de nominaties op basis van originaliteit, impact, mate van bescherming, verkrijgbaarheid en de omzetpotentie. De bekendmaking van de achtste MKB Innovatie Top 100 vond plaats in het Parktheater in Eindhoven.

Op de website van Ecofont zijn gratis demonstratieversies te downloaden

P.S. Onze eigen P+-vormgeefster Tineke Kooistra, die ook deze website ontwierp, meldt dat zij al een huisstijl voor een basisschool met het Ecofont maakte...