Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Stykkisholmur
Stykkisholmur
12 juli 2013

Eden is te vinden op IJsland

IJsland herbergt het eerste stadje dat voldoet aan de European Destination of Excellence (Eden). En voldoet ook nog als eerste aan de EarthCheck Standaard.

Wat kan een klein IJslands stadje doen om zich bij toeristen op de kaart te zetten? Het antwoord kan liggen in een gelikte site of misschien prachtige brochures. Maar Stykkisholmur, een steenworp van de Poolcirkel, heeft zichzelf laten certificeren.

Het is de eerste European Destination of Excellence, een Europees certificaat voor duurzaam toerisme dat maar aan een handvol plaatsen is gegeven. Daarnaast zijn ze sinds dit jaar de eerste gemeente in Europa die voldoet aan de EarthCheck standaard, een gelijksoortig Australisch initiatief. Het warme water komt van geothermische bronnen, evenals de elektriciteit. Afval wordt er zeer weinig geproduceerd en recycling gaat in zes verschillende categorieën.

Of het heeft geholpen om extra toeristen te trekken? Lokale hoteleigenaren denken van wel. “We krijgen hier vooral bezoekers die rust en natuur zoeken. Die willen de garantie dat ze duurzaam op vakantie zijn”, zegt de eigenaresse van het Breidafjördur Hotel.

Verschillende mensen in het plaatsje van 5000 inwoners zeggen dat ze merken dat het klimaat verandert. Dat betekent dat visserij in de toekomst wellicht minder belangrijk wordt. Toerisme kan dan een nog grotere inkomstenbron worden.

Toeristengids Svana ziet certificering daarbij als een middel, niet het doel. “Wat we daarmee willen bereiken is dat mensen gaan nadenken over deze  bestemming, misschien nieuwsgierig worden.”

Dat Stykkisholmur de toegang vormt tot het Vestfirdir schiereiland, een van de laatste grote wildernissen van Europa, helpt natuurlijk ook een beetje. De volgende stap is toeristen in de winter lokken met sneeuwgaranties en het noorderlicht.

Hier wat meer info over Eden.

En hier meer over Stykkisholmur op Tripadvisor
 

Een bericht van Philip Dröge

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier