Energieverbruik computers kan fors omlaag
Wie een computer gebruikt, verliest tot 90 procent van de energie bij omzetting van stroom uit het stopcontact. De TU-student Emile Nijssen kan dit verlies met 30 procent terugbrengen. Hij kreeg als een van de winnaars van de ASN Bank Wereldprijs 2012 een bedrag van 10.000 euro om zijn efficiënte voeding op de markt te gaan brengen.
Onze hamvraag: hoe is het mogelijk dat computergiganten als HP en Dell hier zelf niet op komen? En: wat is eigenlijk de waarde van een label als Energy Star, bedoeld om aan te geven hoe zuinig een computer opereert?
“Dat heeft alles met marketing te maken”, volgens Nijssen, die dit jaar afstudeert aan de TU in Delft op twee studies tegelijk: lucht- en ruimtevaarttechniek en elektrotechniek. De techneut vindt dat het label Energy Star, maar ook andere labels, feitelijk nergens op slaan. “In de markt van de voedingen zijn de marges heel laag. En als dat zo is, gaan er andere zaken meewegen. Dan ziet de afdeling marketing liever een hoog getal op de doos staan en kiest liever voor een voeding van 400 watt dan een van 200 watt. Het probleem daarbij is dat beloofd wordt dat zo’n voeding efficiënt is wanneer hij tussen de 20 en 100 procent gebruikt wordt. In werkelijkheid, als je alle onderdelen van een computer gaat doormeten, is die prestatie veel lager. Daarom heb ik een voeding gebouwd, die echt zuiniger is: de MADPSU, wat staat voor Measurable and ADjustable Power SUpply.”
Nijssen is op de website van technologiefreaks Tweakers.net een bekende. Het is in deze wereld dat er veel ‘zelfbouwers’ zijn, die er niet over piekeren om een kant-en-klare kast in de winkel te kopen. Veel liever kopen ze losse onderdelen en bouwen ze zelf een computer op die precies aansluit op hun wensen. Het was dan ook op Tweakers dat de technoloog al illustraties van zijn prototype plaatste. Deze thuisbasis bezorgde hem daarna voldoende stemmen om de prijs van de ASN Bank te winnen. Dat geld kan hij goed gebruiken. Hij kan bewijzen dat zijn voeding een stuk zuinigere computer oplevert, maar heeft als student geen geld om het apparaat in serie te gaan bouwen.
Nijssen schreef op zijn blog: “MADPSU is niet alleen een idee, er is al een prototype dat werkt. Maar dat kan ik niet verkopen. Om een stuk elektronica de wereld in te brengen zijn dingen als een KEMA-keurmerk, het CE-keurmerk en eventueel andere certificaties nodig, en dat kost geld. Daarnaast heb ik ook geld nodig om verdere prototypes te ontwikkelen en te testen. Zodra MADPSU eenmaal op de markt is, kan ik met de verkoop ervan genoeg verdienen om verder te gaan met dit soort projecten, maar als student-af heb ik niet de middelen om hieraan te beginnen zonder wat extra hulp.”
In 2013, als hij zijn bul op zak heeft, gaat hij ermee aan de slag. Hij verwacht de nodige klanten: “Met de metingen die MADPSU verricht, kun je bekijken op welk punt je je computer kunt verbeteren qua zuinigheid. Met de online database heb je een goed idee hoeveel er te verbeteren valt. Het feit dat je je computer met MADPSU aan een accu kunt hangen is een grote bonus, zowel in je huis, in datacenters en in ontwikkelingslanden waar een betrouwbare energievoorziening niet vanzelfsprekend is. En het open source aspect zorgt ervoor dat de technieken die ik met dit geld ontwikkel door de hele wereld gebruikt kunnen worden.”
Het produceren van deze voeding zal niet zijn enige bezigheid zijn. De roem is hem vooruitgesneld en hij mag volgend jaar ook aan de slag in een groot datacentrum in Nederland. “Dan praat je over supercomputers met hele grote hoeveelheden energie. Als alle kleine huiscomputers bij elkaar zuiniger worden, maakt dat een verschil, maar als datacentra met deze techniek gaan werken, nou dan heb je het echt over hele grote getallen aan energiebesparing.”
Aan de ASN Bank Wereldprijs 2012 deden 120 projecten mee. Andere winnaars van de prijs zijn de projecten Fair Friends, My Louis en Art of Peace.
Weblog van Emile Nijssen
Prijswinnaar van ASN Wereldprijs