Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Europees Parlement
Europees Parlement
12 januari 2014

Europese parlement: 40 procent CO2-reductie

Het Europese Parlement wil in het jaar 2030 naar 40 procent CO2-reductie, 30 procent marktaandeel van hernieuwbare energie en een ambitieuze verbetering van de energie-efficiëntie van 30 procent.

Het Europese Parlement (EP) nam afgelopen week drie bindende energie- en klimaatdoelen aan voor 2030. Interessant in deze stemming is dat kernenergie door de combinatie van voorstellen vrijwel wordt uitgesloten. De Europese Commissie wil echter veel minder ver gaan dan de parlementariërs.

Volgens de Europese informatienieuwsdienst Euractiv willen de negen EU-commissarissen het doel van de drie klimaatdoelen verzwakken. Bronnen binnen de Europese Commissie (EC) zeggen dat het hernieuwbare energiedoel niet bindend wordt en slechts neer zal komen op 24 tot 27 procent voor geheel Europa. Er komt geen doel voor energiebesparing.

Bronnen binnen de hernieuwbare energie-industrie noemen de doelen van de Commissie “volledig belachelijk”, omdat de EC had onderzocht dat alleen een CO2-doel zou leiden tot het spenderen van 350 miljard euro extra aan de import van fossiele brandstoffen.

Blij is in ieder geval PvdA-Europarlementariër Judith Merkies. Volgens haar bewijst de stemming dat het EP overtuigd is dat een ambitieus klimaatbeleid de economie kan stimuleren. “Bindende doelstellingen op lange termijn geven zekerheid aan de industrie om te investeren in innovatieve infrastructuur die CO2-uitstoot reduceert. Daarnaast geven deze doelstellingen ook een impuls aan verdere investeringen in hernieuwbare energie.”

Op 22 januari wordt het definitieve EU-plan voor klimaat en energie verwacht. Al in mei van dit jaar moet Nederland als EU-lid een plan voorbereiden voor hun energiemaatschappijen om tot een besparing van 1,5 procent te komen. De deadline om tot een verlaging van 20 procent in CO-emissies te komen, valt in 2020. Het Europese Parlement keek in de stemming alweer tien jaar verder, naar 2030 dus.

Euractiv over de stemming in het Europese Parlement, met reacties van verschillende belanghebbenden.