Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
EVA gerecyclede muurverf
EVA gerecyclede muurverf
12 januari 2014

Gerecyclede muurverf EVA nu in de winkel

De allereerste gerecyclede Nederlandse muurverf is nu in de winkel verkrijgbaar. Wie een blik EVA wil, kan terecht bij de webshop annex groothandel eco-logisch van Rob Bos in Amsterdam.

Het is het enige exclusieve verkooppunt van de verf voor particulieren. Directeur Machiel van Westerhoven (1971) van Ursa Paint zet de eerste ‘badge’ vooral in op bijzondere projecten: een project van een woningcorporatie, een duurzaam huis, een duurzaam hotel. Het enige duurzame verkooppunt voor particulieren is de deskundige groothandel annex webshop Eco-logisch van Rob Bos in Amsterdam.

Van Westerhoven “Zo houden we controle en oog op de resultaten. Onze klanten snappen het concept.”

De herwonnen muurverf is wit. Niet helemaal spierwit, maar ongeveer vergelijkbaar met de meest geliefde gebroken wit-tint Ral 9010.

De eerste voorraad van een halve ton werd pal voor het nieuwe jaar gemaakt. Over enkele weken maakt Van Westerhoven een tweede ton van restverven, ingezameld en gekeurd door afvalverwerker Sita. De kwaliteit is vergelijkbaar met reguliere muurverf, ook al is maar liefst 97 procent van de verf uit oude blikken geschraapt. Door de verf niet te verbranden in de afvalovens wordt een enorme milieuwinst van 72 procent gemaakt: per 10 liter 50 kilo aan CO2.

In Nederland wordt elk jaar naar schatting 10.000 ton aan muurverf bij de milieustraat gebracht, of opgeslagen in schuurtjes en kruipruimtes. Het zijn vooral particulieren die problemen hebben om precies op maat in te kopen.

De prijs van een blik EVA gerecyclede verf ligt iets lager dan gewone muurverf. Ook dat is bewust beleid van Ursa Paint, onder duurzame schildersbedrijven bekend van het merk Utramaryn, gebaseerd op lijnolie. Dat is de basis waarop ook Rembrandt van Rijn de kleuren voor zijn meesterwerken mengde. Wie met Utramaryn werkt, ruikt hetzelfde als wat Rembrandt ooit rook.

In de volgende P+ komt het volledige verhaal over de totstandkoming van dit nieuwe voorbeeld uit de circulaire economie, waar jaren van voorbereiding aan vooraf gingen. Ook de vraag: waarom geeft een concern als AkzoNobel deze voorsprong aan een kleine verffabriek als Ursapaint? En: hoe verduurzamen de professionele schilders die werken met Sikkens hun bedrijf? Wat doen zij met hun restanten?

Een blik van 10 liter EVA kost bij Eco-logisch 87,10 euro.

De presentatie van EVA muurverf op de website van Eco-logisch

 

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier