Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Michael Jongeneel FMO
Michael Jongeneel FMO
11 november 2022

FMO: In 2030 half miljard in tropische bossen

Ontwikkelingsbank FMO wil in 2030 voor een half miljard in tropische bossen geïnvesteerd hebben, een bedrag dat kan oplopen tot 1 miljard. Op de klimaattop COP 27 in Egypte sprak CEO Michael Jongeneel van FMO met premiers en presidenten van landen over de hele wereld.

Jongeneel wordt geportretteerd in de P+ Special ‘Marktcreatie in kwetsbare landen’. Hij vertelt over de vernieuwde strategie Pioneer – Develop – Scale van FMO, met veel aandacht voor de ondersteuning en groei van startups.

Tijdens de Klimaattop in Egypte nam Jongeneel deel aan een panelsessie over ‘Accelerating Finance for Forests’. Hij presenteerde op het podium hoe “we gezamenlijk de impact kunnen vergroten door middel van blended finance, bijvoorbeeld via ons Mobilizing Finance for Forests-programma, wat resulteert in een grotere impact op het klimaat en de biodiversiteit.” Dit programma is een partnerschap met de Britse regering, waarbij de FMO voor de uitvoering zorgt.

FMO wil door gebruik te maken van de particuliere sector de komende jaren geen miljoenen, maar zelfs miljarden dollars extra investeren die nodig zijn om de SDG's tegen 2030 te halen. In 2030 moet het eerste halve miljard voor het bossenprogramma bereikt zijn. Jongeneel zei in Egypte over bosbehoud, dat valt onder SDG 15: “Dit kan alleen worden gedaan met meer gemengde financiering, meer flexibiliteit en minder complexiteit.”


2,5 miljoen ton CO2-uitstoot voorkomen

FMO kent drie manieren van financiering van bosprojecten; leningen, equity investeringen en bankgaranties. Op dit moment bestaat de portfolio van FMO voornamelijk uit bestaande bosbouwplantages: bosbouw met faciliteiten voor houtproductie en agroforestry projecten. 

In de toekomst hoopt Jongeneel ook duurzaam bosmanagement in het financieringsprogramma op te nemen, en projecten die tot doel hebben bestaand tropisch woud te behouden zonder exploitatie van hout. Dit portfolio moet steeds meer negatieve CO2-transacties bevatten, om zo te voldoen aan de klimaatafspraken in Parijs. Doel is uiteindelijk 2,5 miljoen ton aan CO2-uitstoot te voorkomen of vast te leggen.

In P+ wordt ook ingegaan op de steun aan start-ups. Passend bij de nieuwe aanpak van marktcreatie is ook FMO’s partnerschap met Startupbootcamp AfriTech. ‘Tech accelerator’ SBC Afritech selecteert tech startups uit heel Afrika en biedt ze drie maanden intensieve coaching, gericht op verdere groei. De coaching periode eindigt met een Demo Day, waar de bedrijven ideeën pitchen voor een publiek van investeerders, bedrijven en media. Sinds de start van het programma in 2017 hebben 50 Afrikaanse startups het programma doorlopen. 90 procent van hen heeft succesvol opgeschaald, en er is 110 miljoen dollar binnengehaald aan nieuwe investeringen.


"Opschalen kost 5 tot 10 jaar"

Jongeneel hierover in P+: “Het opzetten van schaalbare nieuwe businessmodellen kost al snel 5-10 jaar. Het is niet gemakkelijk; veel trial en error. We gaan ook niet ineens 25 procent van onze portefeuille hierin stoppen. Maar het is wel de kant die we willen benadrukken, omdat er veel meer financierbare projecten en bedrijven moeten komen.”

Maurice Scheepens, senior investment officer bij FMO, vertelt in P+ over marktcreatie aan de hand van het speciaal hiervoor opgezette Ventures Program. Een van de voorbeelden is de samenwerking met Endeavour S.A. Deze non-profit organisatie gebruikt technologische innovaties in de landbouw om de opbrengst, kwaliteit, efficiëntie en klimaatweerbaarheid te verhogen. Volgens Scheepens, die zich specifiek met deze sector bezighoudt, is agri-tech in Afrika nog beperkt. Scheepens: “Vandaar dat we tegen Endeavour hebben gezegd: jullie hebben je bewezen met accelerator-programma’s voor startups in andere sectoren. Wij willen jullie graag steunen om een vergelijkbaar programma op te tuigen dat zich specifiek richt op agri-techs in Afrika.” 

Lees het volledige interview met Jongeneel in de P+ Special.
 

Downloads

Meer info download je hier:

FMO_Marktcreatie_in_kwetsbare_landen (803 kb)
Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier