Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
30 oktober 2020

FMO: Vrouwen beste investering

Specifieke aandacht voor vrouwelijke ondernemers was in de financiële wereld tot voor kort een ondergeschoven kindje. Dat verandert, nu uit steeds meer studies blijkt dat er sprake is van een enorm, grotendeels ongebruikt potentieel. Leningen aan vrouwen renderen beter. Om daarop in te spelen moeten banken aan de bak. 

Ontwikkelingsbank FMO maakt daar werk van, zo blijkt in de P+ Special van deze week ‘Vrouwen beste investering’.

Jorim Schraven, hoofd Impact en ESG bij FMO, zegt in deze Special: “Vrouwen hebben een veel beter terugbetalingspercentage van leningen, tot wel 50 procent beter dan mannen.”

Zijn collega Maaike Platenburg voegt daaraan toe: “We wisten al langer dat vrouwen goede spaarders zijn, en verantwoordelijke en loyale klanten.” Platenburg is manager bij FMO’s Knowledge Management, Learning & Development team en verantwoordelijk voor evaluaties en onderzoek. “Uit ons onderzoek blijkt opnieuw hoe belangrijk het is financiering van kleine, door vrouwen geleide, ondernemingen te combineren met een aanbod van niet-financiële diensten.” 

In het FMO-onderzoek werden 34 banken wereldwijd gevraagd naar hun ervaringen.“Vrouwen beginnen bijna altijd vanuit een achterstandsituatie. Daarom zijn cursussen in management of business skills, mentorschap, toegang tot netwerken en leren van elkaar, zo belangrijk. Dat helpt hen de systeembarrières te overwinnen die hun toegang tot financiering en markten beperken.”

Dat loont, niet alleen voor de door vrouwen geleide mkb-bedrijven, maar ook voor de financiële instellingen zelf. Banken die dergelijke niet-financiële diensten integreren in hun financiering van businessplannen van vrouwelijke ondernemers, verdienen die investering gemiddeld binnen twee jaar al terug. Dat is een stuk sneller dan bij mannelijke ondernemers. 

“Dat mag je best een verrassende uitkomst noemen”, zegt Jorim Schraven. “Vrouwen hebben vaak minder onderpand dan mannelijke ondernemers. Maar dat maakt ze ook conservatiever in het lenen. En dat leidt weer tot een veel beter terugbetalingspercentage, tot wel 50 procent beter dan mannen.”

Een van de oorzaken voor de tekortschietende financiering van vrouwelijke ondernemers is het gebrek aan feitenkennis. Schraven: “De meeste banken beschikken niet over harde financiële data over vrouwen. Ze zijn zich ook helemaal niet van bewust van de beperkingen waar vrouwelijke ondernemers tegenaan lopen. Pas wanneer ze specifieke producten ontwikkelen voor die doelgroep gaan ze ook die informatie verzamelen. En vervolgens zijn ze verrast over de positieve uitkomsten.”

Lees meer over dit onderzoek van FMO in de P+ Special ‘Vrouwen beste investering’.

Tekst Hans van de Veen

Downloads

Meer info download je hier:

Investeer in vrouwen FMO (1508 kb)
Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier