Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
FMO Kustvissers tropen
FMO Kustvissers tropen
19 oktober 2018

FMO wil tropische visvangst redden

Tot de helft van de visvangst in tropische landen als Indonesië gaat verloren door gebrek aan conserveringsmogelijkheden. Met ijs is de visvangst van honderdduizenden kleine kustvissers te redden. Om die reden is ontwikkelingsbank FMO in het investeringsfonds Meloy gestapt, zo meldt de P+ Special van deze week. FMO kan zo bovendien de natuur beter beschermen.

In deze Special blijkt dat bevordering van deze kleinschalige visserij en natuurbehoud heel goed samen kunnen gaan.

Natuurbeschermingsorganisatie Rare (gebaseerd in de VS) werkt al tientallen jaren met lokale gemeenschappen in inmiddels ruim vijftig landen. De organisatie richt zich vooral op gedragsverandering in lokale gemeenschappen, om zo de doelen van ontwikkeling en natuurbehoud dichterbij te brengen. Om lokale vissers en hun families te helpen werd het wereldwijde Fish Forever programma opgezet. 

Met lokale overheden in de Filipijnen ontwikkelde Rare plannen voor het instellen van zones tot 12 zeemijl uit de kust. In delen van dat gebied mogen alleen vissers uit de plaatselijke gemeenschappen vissen. In andere delen is de visvangst helemaal verboden. Daar krijgt de visstand de gelegenheid zich te herstellen. Dat werkt goed: in een paar jaar tijd verdubbelt de hoeveelheid vis in zo’n beschermde zone. 

Probleem is natuurlijk wel dat de vissers in hun inkomen worden aangetast doordat ze daar hun netten niet meer mogen uitgooien. Dat zette Rare aan tot het creëren van het Meloy Fund, een impact investment fonds dat duurzame, kleinschalige visserij in de Filipijnen en Indonesië wil bevorderen door financieringsmogelijkheden te bieden aan lokale ondernemingen. 

Voor FMO is het een testcase. De Nederlandse ontwikkelingsbankfinanciert de investering uit het Massif fonds dat het beheert voor het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Maurice Scheepens van FMO zegt in de P+ Special:.  “We doen mee om ervaring op te doen. Er zijn immers nauwelijks investeerders die zich richten op de kleinschalige visserij, in combinatie met natuurbehoud.” Scheepens is bij FMO investment officer op de terreinen van landbouw, voedsel en water.

Lees in de P+ Special hoe deze investering ook koraal kan redden, tonijn kan beschermen en de tropische kustvissers een kans biedt om hun goed geconserveerde vangst te gaan exporteren.

Tekst Hans van de Veen

Downloads

Meer info download je hier:

IJS redt tropische visvangst (434 kb)