Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
FMO SDG LOAN FUND
FMO SDG LOAN FUND
15 december 2023

FMO: $ 1,1 miljard voor duurzame toekomst

Met trots presenteerden de initiatiefnemers het nieuwe SDG Loan Fund op het hoofdpodium van de deze week hoopvol afgesloten VN Klimaatconferentie in Dubai.

Niet vaak maken grote verzekeraars zoals Allianz aanzienlijke bedragen vrij voor duurzame investeringen in ontwikkelingslanden. De Nederlandse ontwikkelingsbank FMO wist hen over de streep te trekken door garant te staan voor de eerste mogelijke verliezen.

De P+ Special van deze week gaat diep in op de vraag hoe FMO zo’n grote som geld bijeen wist te brengen voor projecten in ontwikkelingslanden.

Het SDG Loan Fund richt zich op zo’n 100 projecten voor hernieuwbare energie, financiële instellingen en agricultuur (inclusief water). Een van de doelen: duurzaam geteelde landbouwproducten voor lokale markten, zoals hier in Azië, maar ook in Afrika en Latijns-Amerika. 

Natuurlijk is zelfs 1,1 miljard dollar  een druppel op de gloeiende plaat – gezien de enorme kapitaalbehoefte om de VN Sustainable Development Goals (SDG’s) vóór 2030 in met name ontwikkelingslanden te realiseren. En toch wordt het SDG Loan Fund algemeen beschouwd als een doorbraak. Veel vergelijkbare fondsen met zo’n omvang, bestaande uit publiek én privaat kapitaal (blended finance), zijn er niet.


"Niet slechts één soort financiering"

In de woorden van Nic Wessemius, directeur van FMO Investment Management en vanaf het begin betrokken bij het opzetten van het nieuwe fonds: “De behoefte aan verschillende soorten kapitaal is gigantisch. We kunnen de enorme globale uitdagingen niet tackelen met slechts één soort financiering: we hebben de schaal nodig van commercieel kapitaal, de stimulerende kracht van ontwikkelingsgeld en de flexibiliteit en creativiteit van filantropische impact investeringen.” 

De hoop is ook dat het nieuwe fonds andere partijen zal inspireren dezelfde weg in te slaan. In Dubai werden alvast meer van dergelijke zogenaamde hefboominitiatieven aangekondigd, van soms duizelingwekkende omvang. 


"Voor iedere dollar van FMO 9 dollar van commerciële partijen"

De hefboom bij het SDG Loan Fund genereert voor iedere dollar van FMO 9 dollar van commerciële partijen. Een fonds van onder andere vermogensbeheerder BlackRock moet middels de toegezegde investering van 30 miljard dollar van de Verenigde Arabische Emiraten, op termijn 250 miljard opleveren. En Wereldbank-dochter IFC kondigde een akkoord aan met filantropische stichtingen, zoals het Earth Fund van een van de rijkste mannen ter aarde, techmiljardair Jeff Bezos, om uiteindelijk 11 miljard aan klimaatfinanciering te genereren. 

“Een belangrijk verschil met veel van dit soort aangekondigde initiatieven is dat bij ons het hele bedrag al is gecommitteerd door de investeerders voordat we met het fonds naar buiten zijn getreden”, zegt Wessemius nuchter. “Wij kunnen onmiddellijk van start.”

Bijzonder aan het nieuwe fonds is ook dat de ontwikkelingsbank hiervoor zelf door verzekeraar Allianz werd benaderd, in plaats van dat het zoals gebruikelijk zelf op pad moet om commerciële partijen te verleiden in te stappen. 


"Allianz benaderde ons, niet wij Allianz"

Wessemius: “Zij wisten wat ze wilden en ze wilden dat met ons doen. En dat terwijl het normaal extreem moeilijk is om investeerdersgeld bijeen te brengen voor het ondersteunen van duurzame ontwikkelingsdoelen in opkomende markten.”

Waarom zette Allianz die stap? Het van oorsprong Duitse bedrijf is een van de grootste verzekeraars ter wereld. Bijzonder is dat het concern als een van de weinigen grote vermogensbeheerders een aparte afdeling heeft die zich richt op investeringen in opkomende markten. Inclusief het samenwerken met ontwikkelingsbanken. 

Wessemius: “Dat doen ze al met het IFC. Vervolgens constateerden ze dat wij een speciaal clubje binnen FMO vormen dat zich uitsluitend richt op institutionele investeerders. Dat vonden ze interessant, en daarom benaderden ze ons met het voorstel samen een echt groot fonds op te zetten.”

Verder lezen en download P+ Special ‘$ 1,1 miljard voor duurzame toekomst’.

 

Downloads

Meer info download je hier:

SDG_Loan_Fund_FMO.pdf (1061 kb)