Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
FMO: Blijf in Afrika
FMO: Blijf in Afrika
01 mei 2020

FMO: Europa heeft Afrika keihard nodig

In de P+ Special van deze week roept Peter Van Mierlo van FMO investeerders op juist nu in Afrika te blijven. Daar is alle reden toe. De realiteit is dat Europa Afrika keihard nodig heeft. Vanwege de enorme arealen aan landbouwgrond, de hoeveelheden grondstoffen, en de gigantische afzetmarkt. Daarover geeft de bestuursvoorzitter van de ontwikkelingsbank zijn visie, nu er door de coronacrisis voor vele tientallen miljarden dollars aan investeringen in dit continent worden teruggetrokken. 

Het aantal coronabesmettingen in Afrika lijkt vooralsnog mee te vallen. Met de nadruk op lijkt, omdat veel landen nauwelijks op besmettingen testen. Maar dankzij de relatief jonge bevolking lijkt het virus zich toch minder snel te verspreiden dan elders. 

Toch wordt het continent keihard geraakt. Lockdowns zorgen ervoor dat miljoenen mensen die hun dagelijks inkomen verdienen in de informele economie van de ene dag op de andere geen inkomsten meer hebben. En dus geen eten. Landen die het vooral moeten hebben van één belangrijke sector (toerisme, olie of andere grondstoffen) zijn het hardst getroffen. Daar komt een enorme kapitaalvlucht bij. 

Alleen al in maart haalden internationale investeerders bijna 78 miljard dollar weg uit opkomende markten, een uitstroom van kapitaal die ruim twee keer zo groot is als tijdens de kredietcrisis van 2008.  

Van Mierlo hierover in P+: “Dat houden we ondernemers voor. We kijken samen met VNO/NCW hoe we dit nog beter aan hun leden kunnen uitleggen. Voor een middelgrote onderneming is het niet de vraag of je in Afrika gaat investeren, maar wanneer. Wacht je tot je de laatste bent, of zit je in de frontlinie? Ik vind dat Nederlandse bedrijven vooraan moeten staan. Natuurlijk met inachtneming van de normen op sociaal- en milieugebied, die bij het investeren in dit soort markten horen. En met een focus op de middellange termijn. Kijk naar de bedrijven die er nu al zitten. De bloemenkwekers, allerlei agrarische bedrijven, bierbrouwers als Heineken en Bavaria. Bedrijven met nog altijd familie-achtige structuren. Die durven blijkbaar toch meer vooruit te denken in de tijd.”

Worden de klanten van FMO ook geraakt? En hoe kun je ze ondersteunen?

Van Mierlo waarschuwt ‘dat we nog steeds in de early days van deze crisis zitten’. “De effecten gaan nog lang voortduren. Als FMO richten we ons op energie, landbouw en banken. Projecten in zonneparken en wind lopen nog wel door. Maar blijven de afnemers van die stroom wel betalen? En wat gaat de extreem lage olieprijs betekenen voor investeringen in duurzame energie? Een ander probleem kan de aanvoer van onderdelen zijn. Die komen uit de hele wereld. Als die supply chain stokt, ligt alles stil. Dat geldt ook voor de agrarische sector. We maken ons zorgen over de logistiek. Als de oogsten niet verwerkt kunnen worden, heeft dat gelijk gevolgen voor de bevolking en voor de export. Je ziet nu de voedselprijzen al stijgen, terwijl er nog geen tekorten zijn.”

Download deze P+ Special ‘Investeerders in Afrika: blijf’.

 

Downloads

Meer info download je hier:

Investeerders in Afrika FMO (1347 kb)
Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier