FMO maakt kleine netwerken groot
Daarover gaat de P+ Special van deze week: ‘Grote investeringen in kleine netwerken’.
Grootschalige wind- en zonne-energie projecten in ontwikkelingslanden zijn steeds interessanter voor commerciële partijen. Ontwikkelingsbank FMO verschuift daarom de aandacht naar off-grid oplossingen, zoals mininetwerken en solar home systems. “Dit is de beste manier om de honderden miljoenen mensen die te ver van het vaste elektriciteitsnet wonen, toch toegang tot stroom te bieden.”
In geen velden of wegen een elektriciteitsnet
P+ toont foto’s van een doorsnee Afrikaans dorp. Een paar honderd huisjes en hutten, van verschillende kwaliteit. De locatie is Uganda. Een elektriciteitsnetwerk is er in geen velden of wegen te bekennen. Maar het dorp heeft iets anders. Dichtbij het centrum ligt een veld van zo’n 20 bij 30 meter, afgezet met een hek. Daarbinnen een parkje met zonnepanelen. Ook staat er een zeecontainer, gevuld met een flink aantal oplaadbare batterijen. Van het veldje lopen elektriciteitsdraden, bevestigd aan houten palen, naar de verschillende huizen. In ieder huis hangt een meter. De bewoner die z’n telefoon wil opladen, lampen aansteken dan wel televisiekijken, kan de benodigde elektriciteit prepaid binnenhalen.
Huizen die wat verder van het dorp liggen zijn niet op het mininetwerk aangesloten. Maar die huishoudens kunnen een opgeladen batterij huren. Voor een paar uur, een dag of langer. Afhankelijk van de behoefte, en van het beschikbare geld.
Ontwikkelingsbank FMO is nauw betrokken bij de aanleg van dergelijke ‘mini-grids’ (ook wel: micro-grids) in 49 dorpen. Zo’n 60 duizend mensen zullen ervan profiteren. De plaatsing van de Remote Solar Power Units is in volle gang, alle netwerken moeten nog dit jaar in gebruik zijn. Snel daarna volgt de installatie van in totaal zesduizend draagbare batterijen, gemiddeld zo’n 120 per dorp. En toegang tot het internet, middels afspraken met telecombedrijven.
Eerste lening van vier miljoen dollar
FMO verstrekt een eerste lening van vier miljoen dollar aan een consortium van het Britse Winch Energy, REPP Camcoen het investeringsplatform NEoT Offgrid Africa, waar onder meer het Franse elektriciteitsbedrijf EDF en Mitsubishi Corporation deel van uitmaken. De partijen investeren 12 miljoen dollar in Sierra Leone en Uganda. En het consortium spreekt de ambitie uit gezamenlijk het grootste mini-grid netwerk van sub-Sahara Afrika te bouwen, met een portfolio van 100 miljoen dollar. Eigenlijk is ‘off-grid’ elektriciteit de voor de hand liggende oplossing op al die plekken in de wereld waar aansluiting op een landelijk netwerk er voorlopig niet in zit.
Waarom komt het nu pas van de grond? Die vraagt wordt in de P+ Special gesteld aan Huub Cornelissen, directeur Energie bij de ontwikkelingsbank. “Het is niet zo dat we nu pas instappen, maar er komt nu wel vaart in”, zegt hij.
800 miljoen mensen zonder aansluiting
Sinds 2014 investeerde FMO 170 miljoen dollar in off-grid projecten, vooral in zonne-energie. Maar er is veel meer mogelijk, is de overtuiging. “Wij zijn ervan overtuigd dat mininetwerken essentieel zijn om de ruim 800 miljoen mensen die nog altijd geen toegang tot elektriciteit hebben, aansluiting te bieden. Maar voor FMO zijn ze lastig te financieren, omdat het om zulke kleine projecten gaat. Zo’n 3 tot 4 ton per mini-grid. Ook het project in de dorpen in Sierra Leone en Uganda is voor ons nog aan de kleine kant. Maar wij zijn heel enthousiast over de kansen die de mini-grid markt en de samenwerking met het consortium bieden.” Tekst Hans van de Veen
Download de volledige P+ Special ‘Grote investeringen in kleine netwerken’ hieronder.