Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
fsc-aannemers
fsc-aannemers
02 maart 2012

Bijna 700 FSC-aannemers op 1 digitale kaart

Waar kunnen opdrachtgevers in hun regio aannemers vinden die verantwoord hout toepassen? Op de digitale kaart die FSC Nederland deze week heeft gelanceerd. Het zijn er al bijna 700.

De afkorting FSC staat voor ‘Forest Stewardship Council’, de organisatie die zich wereldwijd inzet voor verantwoord bosbeheer. Door de hele productketen - van bos tot aannemer – op onafhankelijke wijze te certificeren, zijn opdrachtgevers er zeker van dat bij het hout dat uit deze bossen afkomstig is, rekening gehouden wordt met sociale, ecologische en economische aspecten. Hoe meer vraag er naar FSC hout komt, des te meer de mensen en dieren die van het bos afhankelijk zijn, ervan zullen profiteren.

Die vraag is de laatste jaren in Nederland sterk gestegen. Had FSC ruim tien jaar geleden nog een marktaandeel van 3 procent, nu schat men dat percentage op vijfentwintig. Overal in den lande zijn wel aannemers actief die volgens de FSC richtlijnen werken.

Vervolgens wordt er echter weinig mee gedaan, heeft onderzoek van Milieudefensie vorig jaar uitgewezen. De NGO constateerde dat twee-derde van onze gemeenten hout uit verantwoord beheerde bossen vraagt, maar dat borging slecht geregeld is.

“Steeds meer opdrachtgevers hebben wel de intentie om FSC-hout te gebruiken maar als het om daadwerkelijke toepassing gaat, is er nog een wereld te winnen”, zegt Mark Kemna, verantwoordelijk voor de samenwerking met gemeenten en woningcorporaties binnen FSC Nederland. “Met de digitale kaart laten wij nu zien dat ze overal FSC gecertificeerde aannemers kunnen vinden en concreet aan de slag kunnen. Drie jaar geleden hadden opdrachtgevers nog als excuus dat zulke aannemers per provincie op één hand te tellen waren. Nu zijn dat er bijna zevenhonderd, een indrukwekkend getal dat elk jaar verdubbelt. Via de zoekfunctie kunnen opdrachtgevers bovendien inzoomen op de FSC-gecertificeerde aannemer in hun buurt, deze aanklikken en meteen zaken doen.”

“Bij aanbesteding behoren gemeenten en woningcorporaties op drie zaken te letten”, tipt Kemna. “Vermelding van FSC in hun bestek, specifiek vragen om FSC gecertificeerde aannemers en na afloop controleren wat echt geleverd is. Je moet er, als wethouder of directeur van een woningcorporatie, toch niet aan denken dat je zegt dat je FSC hout toepast terwijl dat feitelijk niet het geval is.”

Om dergelijke borging af te dekken, gaat FSC Nederland, nog vóór deze zomer, trainingen aan gemeenten en woningcorporaties geven.

De aannemerskaart van FSC-Nederland

Bericht van Tseard Zoethout