Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
bono factavist
bono factavist
27 februari 2013

Factavist Bono ziet armoede feitelijk dalen

Bono van U2 noemt zichzelf een ‘Factavist’, een activist die zich laat leiden door harde feiten. Dat armoede wereldwijd daalt, is volgens hem een bewezen zaak.

Als het tempo van verbeteringen doorgaat, hebben we in 2030 armoede onder de knie, volgens Bono. Op een TED-conferentie in Californië betoogde hij dat vooral de technologie meehelpt om dit ultieme doel te bereiken.

Over welke feiten heeft de rockster het? Er zijn meer mensen dan ooit met AIDS die levensreddende medicijnen toegediend krijgen. Sinds 2000 zijn het er acht miljoen geweest. Het aantal doden als gevolg van malaria is met 75 procent gedaald.  Het aantal kindersterftes daalt eveneens, met 7.256 kinderen minder dan tien jaar geleden. Het zijn er overigens nog steeds wel 2,65 miljoen per jaar. Het aantal mensen dat in extreme armoede leeft is ook afgenomen. In 2010 was het aantal mensen dat moet rondkomen met 1,25 dollar per dag gehalveerd ten opzichte van 1990.

“Deze getallen zijn nog steeds te hoog, maar ik ga er van uit mijn dak, en mijn hart slaat er van over”, aldus Bono, die ook nog zei dat hij van deze cijfers seksueel opgewonden raakt. “We gaan richting de ‘Zero Zone’. En 2030 is zo dichtbij, dat we daar over drie afscheidsconcerten van de Rolling Stones al zijn.”

Een waarschuwing had hij nog wel . “De ergste ziekte is geen echte ziekte, maar corruptie. Maar ook daar is een geneesmiddel voor. Het heet transparantie. Door technologie gaat dit met turbosnelheid vooruit: het is steeds moeilijker om je te verbergen als je kwaad uithaalt.” Hij haalde een rapport uit Oeganda aan waar corruptie door de overheid wordt blootgelegd door middel van SMS-jes via oude 2G-mobiele telefoons. “En als je eenmaal over zulke middelen beschikt, kun je ze niet langer in de kast laten liggen. En de feiten krijg je daarna ook niet meer uit je hoofd.”

En wat als de dag daar is en armoede officieel de wereld uit is? Bono maakte hier een grap over: “Dan hoef je niet meer te luisteren naar onverbetelijke Jezus-achtige figuren zoals ikzelf.”

Bono: “Here’s the rub. We can’t take any of this for granted. The opportunity is real, but so is the jeopardy. We can’t get this done until we accept that we can get this done. Inertia is how we screw this up. Momentum is how we bend the arc of history down towards zero.”

Een blog van deTED-conferentie, die nog niet live-streaming op internet staat.


 

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier