Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
sanex-fairwater
sanex-fairwater
12 maart 2012

FairWater- Sanex: 22 waterpompen voor Gambia

Na de verkoop van 30.000 flesjes douchegel Zero% levert Sanex een bedrag in voor het plaatsen van een waterpomp in Afrika. FairWater plaatste er vorig jaar 22 in Gambia.

We zien het steeds meer: bedrijven en NGO’s die de samenwerking opzoeken. Is het alleen goed voor beider reputatie, of stijgt de verkoop er ook daadwerkelijk door? En naar wie gaat de winst dan toe? We vroegen het deze week aan FairWater en Sanex.

De deal voor de consument is simpel: koop een fles Sanex Zero% douchegel en één inwoner van Gambia is een maand lang voorzien van schoon water. Nog een voordeel: de gel is biologisch afbreekbaar en dus goed voor je huid en het water dat je weer door het doucheputje spoelt.

Ook voor Sanex heeft de deal voldoende opgeleverd. Na een jaar te hebben samengewerkt met FairWater, de Nederlandse non-profit organisatie die ervoor zorgt dat kapotte waterpompen Afrika worden vervangen door de duurzame BluePump, heeft het bedrijf zijn omzet zien verdubbelen. Nicolette Polak-Reinhoudt van Sanex is enthousiast over de samenwerking: “De verdubbeling van onze omzet is ook te wijten aan de uitbreiding van ons assortiment, maar we zijn ervan overtuigd dat het op de markt brengen van Sanex Zero% daar een groot aandeel in heeft gehad. Bovendien hebben we door in te spelen op je huid en het milieu ook een nieuwe doelgroep aan kunnen boren.”
Uit consumentenonderzoek dat Sanex uitvoerde onder zijn klanten, zag Polak-Reinhoudt een ‘enorme willingness’ om behalve voor een product ook voor een goed doel te betalen: “Het is prettig om binnen het normale, dagelijkse leven iets terug te kunnen doen voor mensen die het niet zo breed hebben. Zeker als je in een overvolle supermarkt of drogisterij staat waar je werkelijk alles kunt kopen wat je wilt.”

De keuze om samen te werken met FairWater en niet met een grote ontwikkelingsorganisatie als Oxfam, had alles te maken met het willen laten zien van concrete resultaten: “We hadden ons ook kunnen aansluiten in de lange rij van weer zo’n grote club, maar we wilden juist een persoonlijke band op kunnen bouwen. We wilden echt het verschil kunnen maken voor zo’n kleine partij. De lijntjes zijn korter en we kunnen consumenten concretere resultaten laten zien.”
En laat dat voor FairWater nou juist geen enkel probleem zijn. Volgens Paul van Beers , de oprichter en enige betaalde kracht van het in 2008 opgerichte FairWater, staat de organisatie voor een ‘recht toe recht aan benadering’. “Wij hebben geen dure kantoren of hoge overheadkosten, maar richten ons enkel en alleen op het vervangen van kapotte pompen in Afrika en bewustwording voor meer duurzaam watergebruik wereldwijd.”

Het idee om FairWater op te zetten, ontstond in 2003 toen Van Beers  leiding gaf aan een groot waterproject in Kenia. Van Beers, met zijn twintig jaar ervaring in de ontwikkelingsindustrie toen al een deskundige als het aankomt op ontwikkelingsprojecten, schrok van het hoge aantal waterpompen dat kapot ging: “De meeste die toen en nu nog steeds worden gebouwd, zijn van het type VLOM: goedkoop en snel stuk.” Waarom geen pompen die minder snel stuk gaan, vroeg Van Beers zich af en besloot actie te ondernemen. De pompen die FairWater nu in negen Afrikaanse landen neerzet, zijn duurzame BluePumps: eenvoudige en gebruiksvriendelijke  waterpompen die heel lang meegaan en daardoor goedkoop zijn in onderhoud.

De samenwerking met Sanex heeft vorig jaar voor 22 nieuwe pompen gezorgd in Gambia. Daar is heel wat douchegel voor verkocht: “Per 30.000 verkochte flesjes laten we onze Gambiaanse partner een BluePump plaatsen à € 2500. Zij trainen vervolgens een caretaker uit het dorp die verantwoordelijk zal zijn voor het functioneren van de pomp.”

Sanex hoopt in de toekomst haar Zero% ook uit te kunnen breiden naar andere landen, te beginnen bij België, vertelt Polak-Reinhoudt: “Voor het draagvlak binnen onze organisatie is dat heel belangrijk. We zijn binnen korte tijd verschillende malen van eigenaar veranderd , dus nu is het ook de bedoeling dat het binnen Colgate net zo gedragen wordt als dat het was binnen Sara Lee.” Van Beers is blij dat er ook voor 2012 weer bijgetekend is met Sanex: “We verwachten dit jaar een zelfde aantal pompen te kunnen plaatsen.” Want één ding is na een jaar samenwerking wel duidelijk geworden: “We versterken elkaar.”

Website Fairwater en Sanex

Een bericht van Marianne Lamers