Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Lena the Fashion Library
Lena the Fashion Library
16 april 2021

Fashion in bibliotheek Lena huren

Nieuwe kleding kopen als Nederland straks weer opengaat? Veel beter is het om even bij Lena the Fashion Library langs te wippen. Daar zijn prachtige duurzame en ook circulaire labels per dag te huur, net als in een echte bibliotheek. “Soms kleden hele vriendinnengroepen zich hetzelfde aan voor een feestje,” vertelt initiatiefneemster Elisa Jansen. Lena telt al bijna 2000 klanten.

Deze mini P+ Special maakt deel uit van een reeks artikelen over circular fashion die in samenwerking met Stichting DOEN wordt gemaakt. In deze uitgave worden voorbeelden getoond van de duurzame labels die bij Lena uitgeleend worden.

Elisa Jansen vertelt in deze productie hoe ze op de naam Lena The Fashion Library is gekomen. “Lena is een pakkende meisjesnaam, afgeleid van lenen. Dat is het grote verschil met onze vroegere vintage winkel, die Doortje heette. We verkopen nu geen kleding meer van twintig jaar oud, maar lenen nieuwe duurzame fashion uit, zoals een bibliotheek boeken uitleent. Heb je er genoeg van, dan breng ze je terug.”

Jansen runt de bibliotheek niet in haar eentje. “Wij, dat zijn mijn zus Diana en ik, afkomstig uit een dorpje in Brabant. Sinds eind vorig jaar hebben we ook een man aan boord, voor het commerciële beleid. Voor Lena zijn we naar Amsterdam verhuist, want naast de webshop hebben we ook een fysieke winkel. Lena is daar een bibliotheek op afspraak. Toen we begonnen waren we wereldwijd uniek. Het was voor ons een heel avontuur.”

Wat is er nog meer bijzonder aan Lena? “Ik zeg altijd: deze hele bibliotheek is een verlenging van je kledingkast. Net als in een gewone bibliotheek betaal je voor de duur van de lening en voor wat je leent. 100 punten is 1 euro per dag. Je kunt daar hele luxe fashion voor uitzoeken, maar hier in Nederland is toch een cultuur om in je spijkerbroek uit eten te gaan. Daarom lenen we heel veel alledaagse kleding uit.”

Het concept lijkt aan te slaan. “We hebben nu een community opgebouwd van 1700 mensen die ooit iets bij ons geleend hebbend. Het is heel mooi om te zien hoe onze leners feedback geven. Soms kleden hele vriendinnengroepen zich hetzelfde aan, voor een feestje.”

Omdat Jansen uitstekende contacten heeft met de labels die ze uitleent, verstrekt ze een service die geen enkel andere verkoper kan bieden. “We zien ook aan de kleding die terugkomt waar zwakke plekken zitten of slijtages ontstaan. Die geven we door aan de duurzame labels waar we bij inkopen. Zo kunnen zij hun product verbeteren. Kwaliteit is altijd het allerbelangrijkste. Zara en H&M komen er bij ons niet in. We zijn tegen die fast fashionindustrie. Door samen dezelfde kleding te dragen wij allemaal bij aan het verminderen van de berg met textiel die nu in kasten hangt of snel wordt weggegooid.”

Download P+ minispecial over Lena the fashion library

Website LENA the fashion library

 

 

Downloads

Meer info download je hier:

Lena the Fashion Library (605 kb)