Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
50 Female Financials
50 Female Financials
06 maart 2021

De 50 belangrijkste financiële topvrouwen

Wie zijn de 50 belangrijkste topvrouwen in Nederland die werken bij financiële instellingen? En ook nog eens aantoonbaar duurzaam zijn? P+ publiceert deze ‘eerste lijst ooit’ op maandag 8 maart, op Internationale Vrouwendag 2021. De lijst werd samengesteld door Nicolette Loonen en Sylvia van Waveren, zelf ook werkzaam in de financiële wereld. Maandenlang speurden ze naar namen. Wie wel, wie niet?

P+ presenteert deze lijst in een P+ Special waarin de vrouwen gepresenteerd worden als: Fifty Fantastic Female Financials.

Het is een unieke lijst geworden. Er staan namen van vrouwen op die leiding geven aan grote financiële instellingen, maar ook MVO-directeuren. De samenstelsters hielden steeds deze vraag voor ogen: “Zijn deze vrouwen bepalend geweest voor de duurzame richting van de geldstromen binnen hun organisatie?”

De topvrouwen die Loonen en Van Waveren selecteerden moesten werken bij banken, verzekeraars, asset managers, pensioenfondsen of in de private equity. Plus een trackrecord hebben op duurzaamheidsgebied. 

Eén ding weten ze na al hun naspeuringen zeker: bij financials zijn het vrouwen die de duurzaamheid dragen. “Duurzaamheid is een discipline waar over het algemeen meer vrouwen werkzaam zijn. Dat is ook zo in de financiële wereld. Vreemd is dat niet. Duurzaamheid gaat over het creëren van waarde op de lange termijn, voor alle stakeholders. Maatschappelijk waardecreatie is dan net zo belangrijk als financiële waardecreatie. Duurzaamheid wordt daarmee meer gedreven vanuit een feminiene kracht.”

Nicolette Loonen (1972) is founding partner bij TOSCA (Tribe of Sustainability Change Agents) en commissaris bij verschillende instellingen. Sylvia van Waveren (1965) is werkzaam bij Robeco in het Active Ownership-team.

“Ons doel is om met deze lijst de Nederlandse vrouwelijke rolmodellen zichtbaar te maken”, vertelt Loonen in deze P+ Special. “Vrouwen die de beweging laten zien op gebied van duurzaamheid in de financiële sector. Hierbij hanteren wij nadrukkelijk de brede definitie van duurzaamheid, zoals geformuleerd in de SDG’s, de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. Daarom hebben wij er ook voor gekozen om niet alleen directeuren, maar ook een aantal MVO- of CSR-managers aan de lijst toe te voegen. Vaak spelen deze vrouwen een belangrijke rol in de inbedding van duurzaamheid in de gehele organisatie. Het gaat dan niet alleen om duurzaam beleggen, maar bijvoorbeeld ook om verduurzaming van de hypothekenportefeuille van een bank, of het leveren van een bijdrage aan de algemene gezondheid bij een zorgverzekeraar. Voor aanstormend talent zijn de vrouwen uit onze lijst bovendien rolmodellen waarmee zij zich kunnen identificeren.”

Loonen en Van Waveren rekenen erop dat hun lijst met 50 topvrouwen discussie zal opleveren. Er zijn in Nederland immers nog veel meer vrouwen in het bedrijfsleven of bij Goede Doelen die beslissingen nemen over vele miljoenen euro’s. Loonen wijst daarom nogmaals op de beperking die zij en Van Waveren zichzelf hebben opgelegd: “Onze scope is echt op duurzaamheid en de financiële sector gericht. Het zijn dus vrouwen die werken bij financiële instellingen die onder het toezicht van De Nederlandsche Bank of de AMF zijn gesteld. Als we alle andere vrouwelijke directeuren ook in de lijst zouden opnemen, dan moeten we zeker uitbreiden naar honderd namen. Misschien doen we dat ook wel, als we deze lijst later nog eens actualiseren. Maar eerst willen we reacties op deze 50 namen afwachten.”

Reacties graag naar smvanwaveren@gmail.com of Nicolette@toscatribe.nl

De P+ Special ‘50 Female Financials’ staat vanaf maandag 8 maart 2021 online op de website van P+. Gratis download.

Downloads

Meer info download je hier:

Download 50 Female Financials (482 kb)